zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych

czy istnieje tutaj ktos, kto nie uzywa przy gotowaniu "torebek"? Sondaż

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:36:07 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

np. robi sam sos do spagetti, sosy do mies, salatkowe itp. Podobno te rosolki w kostkach tez sa niezdrowe, ale mowiac szczerze mi trudno sie bez tego obejsc i w ogole bez torebek, polgotowcow itp. Ciekawi mnie, czy Wy tez idziecie na latwizne, no i przede wszystkim, czy umiecie sami zrobic dobry sos (moze jakies wskazowki, przepisy?)

Zobacz wyniki Zagłosuj:

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 60 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:38:12
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Robię sama:D często, nie zawsze, ale często ;) 

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:40:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

zazwyczaj używam tylko w sytuacji krytycznej jak nie mogę złapać smaku:/ 

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:38:50
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

używam tylko kostek rosołowych,a i to nie zawsze:) zupy,sosy robie sama

0 ładowanie danych... 7 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:40:56
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

@TOJA2, @nusienka1991 mi sie wydaje, ze to kwestia dobrego przyprawienia (czy sie myle?). Wiec, moze jakas podpowiedz dla raczkujacej kucharki ;)

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
Veritate

Veritate | 1 sierpnia 2013 12:44:17

Nie chcę Cie martwić ale w kostkach jest tyle samo syfu co w paczkach. Lepiej ugotować parę warzyw lub/i nogę z kurczaka i masz bazę do sosów na kilka dni. 

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:44:47
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

u mnie podstawą są warzywa:)

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
fifka98

fifka98 | 1 sierpnia 2013 12:42:53
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Wszystko robię sama - kupne mnie nie interesuje. Kostki rosołowe już dawno nie mają miejsca w mojej kuchni - sama chemia. Sosy, marynaty, panierki - wszystko jest w internecie - wystarczą chęci. Potrafię sama zrobić mleko sojowe, majonez z ziemniaka lub z jajek, sosy sałatkowe, sosy do spaghetti czy innych potraw. Nie toleruję kupnych gotowców - i wszystkiego co jest w opakowaniach foliowych, puszkach bądź plastikach. Ryż, kasze itd.... także gotuję bez folii.

0 ładowanie danych... 8 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:45:00
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

no to widze, ze jeszcze daleka droga przede mna :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
fifka98

fifka98 | 1 sierpnia 2013 12:46:50
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

sarenka66 jak sama zrobisz lepiej smakuje - jak również posilisz się jedzeniem bez azotanów, konserwantów czy innej chemii. Zauważysz dopiero jaka jest różnica w kolorze skóry i jaką gładka ma się cerę - skóra wygląda młodziej.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
gandzia

gandzia | 1 sierpnia 2013 12:43:19
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

sama robie sosy wszelkie, podobnie jak nie dorzucam kostek do zupy tylko miesne lub maslane wywary robie. jak najmniej chemii i konserwantow w pozywieniu - taka zasade wyznaje.

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:45:01
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja nie używam,a sosy i zupy  robię wyśmienite.
Przede wszystkim do pomidorowego to pomidory zioła świeże i suszone,oliwa z oliwek,czosnek,cebula.
Sosy sałatkowe są jeszcze łatwiejsze ,możeszłączyć niemalże wszystko,dobrym dodatkiem jest musztarda,ocet jabłkowy,cytryna,a nawet sok wyciśnięty z grejpfruta ,no i oczywiście sól,najlepiej morska z ziołami.
A kostek rosołowych to wręcz nie trawię,już po zapachu wiem czy została dodana czy nie.

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:47:56
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

zawstydziliscie mnie, myslalam, ze malo kto robi sam. No to musze sie uczyc, ale w koncu praktyka czyni mistrza ;)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:47:57
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Zona nie uzywa zadnych gotowych sosow itp.zadnych gotowych potraw.

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:49:19
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

... zona, to sie nie liczy, o Ciebie pytam:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:51:28
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Gdy gotowalem,tez nie korzystalem z gotowcow.Jedynie jadamy gotowa pizze,ale ta tez jest przygotowywana na poczekaniu.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
lisa

lisa | 1 sierpnia 2013 12:49:52
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Robię sama wszystko (oprócz majonezu- ale używam go bardzo rzadko).
 
Do czego potrzebujesz sosu: do mięsa, spaghetti, a może do pizzy, surówki?

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:52:18
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

nie no, ogolnie pytam, bo zrobilam sobie chili con carne i tak przy jedzeniu mnie naszlo, ze fajnieby bylo robic te sosy i inne rzeczy samamu, ale ja sie boje, ze mi takie nie wyjdzie, znaczy, ze bedzie bez smaku :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:53:14
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja nie robię makaronów,bo i tak lubię tylko ten z semoliny,a tam jest sama woda i właśnie semolina,jakbym miała dokładnie wszystko robić sama to musiałabym z kuchni nie wychodzić:)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:54:57
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Praktyka czyni mistrza.W gotowcach masz chemiczne polepszacze smaku.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
lisa

lisa | 1 sierpnia 2013 12:55:43
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

sarenka66 w dobie internetu można zrobić wiele. Przepisów mnóstwo, wykonanie krok po kroku, do tego zdjęcia. Mając odpowiednie przyprawy - nie mieszanki - można wiele stworzyć.

A zasada jest prosta: trening czyni mistrza.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:57:07
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

makaronu to juz chyba nikt nie robi sam (pamietam jak bylam mala i u prababci byly porozkladane takie wielkie kawalki ciasta a potem babcia to przez maszynke przepuszczala i byl pyszny makaron do rosolku). Pierwszy raz slysze to slowo semolina :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
lisa

lisa | 1 sierpnia 2013 12:59:55
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

sarenka66 należy czytać składy produktów, które się kupuje, to wszystko

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:03:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Fkt makaronow tez nie robimy,jest taki wybor,rowniez domowej roboty mozna kupic,nieco drozszy,ale jest.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:12:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Semolina to mąka z pszenicy durum,taki twardy gatunek pszenicy,dzięki czemu makaron z semoliny wolniej jest wchłaniany,a co za tym idzie jest zdrowszy ,tylko trzeba pamiętać,że makaronów się nie dogotowuje ,on ma być lekko twardy,tzw al dente sarenka66

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
lisa

lisa | 1 sierpnia 2013 13:16:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

adell ja też uwielbiam ten makaron. Poza tym nigdy nie zrobi się ciapowaty,  w środku twardy a z zewnątrz rozgotowany jak ze zwykłej pszenicy Wyluzowany.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
Ryzykantka

Ryzykantka | 1 sierpnia 2013 13:17:03
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Ja robie sama makarony i ciasto na pierogi.Mam maszynke ktora walkuje i obcina makaron na rozne wielkosci, wczesniej poslugiwalam sie tylko walkiem do ciasta bo nie mialam. Nie jem makaronow gotowych, wrecz ich nie lubie:)Robie tez czasem wiecej, wysuszam i trzymam na nastepny raz. Robie sosy na wywarach z jarzyn, uzywam wiecej maki kukurydzianej niz pszennej, zupy z naturalych przetworow, pomidorowej bym nie zrobila z przecieru, musza byc ze swiezych itp.Staram sie preferowac raczej zdrowa kuchnie. Nawet gdy robie zwykle placki ziemniaczane nie dodaje grama maki jak czesto ludzie preferuja a wychodza placki swietne, rumiane i sie nie rozwalaja  a przede wszystkim nie sa ciezkie

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:24:08
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

tak, tak, dalej mnie pograzajcie... ;) (zartuje, ale naprawde jestem pod wrazeniem, kurcze, moze zamiast szukac rycerza powinnam sie za zona porozgladac ;) )

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Veritate

Veritate | 1 sierpnia 2013 13:30:39

Rycerze też potrafią gotować! Sam gotuje od dawna i jeszcze się nikt nie skarżył. Śmiech

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:34:22
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

no i to juz prawie idealne polaczenie ;)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:37:43
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Chyba właśnie ktoś Ci tu składa propozycję "matrymonialną",rycerz na białym koniu sarenka66

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:44:54
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

i do tego umie gotowac :), niech jeszcze powie, ze sprzata i lubi dzieci to biore w ciemno ;D

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
Veritate

Veritate | 1 sierpnia 2013 13:48:54

Niestety sprzątanie to moja pięta achillesowa. Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:51:50
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

@Veritate, nie ma idealow ;)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
gusia32

gusia32 | 1 sierpnia 2013 12:51:40

staram się wiele rzeczy robić sama, ale bywa, że idę na łatwiznę, szczególnie latem, byle jak najszybciej w te upalne dni uciec od gorącej kuchniŚmiech

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 12:54:13
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

no wlasnie, jezeli chodzi o czas i wygode, to torebki sa super :), tylko ze sama chemia :(

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
gandzia

gandzia | 1 sierpnia 2013 13:04:57
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

sarenko, weź 2 lyzki masla, szklanke wody, garsc wloszyzny pokrojonej w paski - mrozonej - tak jest szybciej. zagotuj to z listkiem i zielem angielskim. gotuj 15 minut, odlow listek, ziele, przemiel w blenderze pzostalosc i... teraz w zaleznosci od tego, co gotujesz mozesz dodać suszone sliwki - do mies ciemnych, sol, pieprz i czosnek przeprasowany (w prasce), do ryb - ziola, sol, pieprz, cukier, cytryne, do mies bialych - brzoskwinie (przemielona w belnderze) sol, pieprz - nie za duzo, ziola... i t d.... praktyka czyni mistrza, sama dobierzesz, co Ci najlepiej odpowiada!

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:19:42
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

zmobilizowaliscie mnie, bede probowac :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
gusia32

gusia32 | 1 sierpnia 2013 13:46:07

sarenka66 a w czym jej teraz nie ma?  Nawet w chlebie- no chyba, że sama go upieczesz, wtedy masz pewność, że żadnych niespodzianek tam nie będzie;)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:49:40
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

gusia, ciiiii.... bo zaraz sie dowiemy i ile osob samemu piecze chleb i juz zupelnie poczuje sie beztalenciem/leniem kulinarnym. ;)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
gusia32

gusia32 | 1 sierpnia 2013 13:50:41

he he  sarenka66 okPocałunek

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
lisa

lisa | 1 sierpnia 2013 13:53:11
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

sarenka66 ja piekłam chleby, ale teraz go nie jadam, to i piec mi się nie chce.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 14:03:44
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

wlasnie jakis czas temu byl szal na te maszynki do chleba i w ogole, ale nigdy nie probowala takiego robionego. Faktycznie taka rewelacja, czy ludzie przesadzaja?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 17:12:29
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

o @gandzia dobry sposób podajesz.... skorzystam Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 1 sierpnia 2013 12:59:46
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

lubię czasami wypić rosołek z kostki w filiżance :)
ja nie jestem wybredny , byle smacznie , więc te wszystkie erzace odpadają
z zupek chińskich wykorzystuje sam makaron do sałatki warzywnej :)

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:03:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

no wlasnie najgorsze, ze mi to smakuje, zupki chinskie tez mi smakuja (ale staram sie nie jesc od kiedy widzialam filmik jak to w zoladku dlugo zalega...

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 1 sierpnia 2013 13:07:16
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

sarenka66 e tam , jak mawia mój dziadek ponad 80latek palący papierosy , nie umrzesz od tego to umrzesz na coś innego

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:18:20
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

no :) w moim wypadku moze i to byc tez od papierosow ;)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
MoltoBene

MoltoBene | 1 sierpnia 2013 13:04:05
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Robię sam. Praktycznie zawsze.

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2013 13:05:04
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

o i to mezczyzna. Brawo MoltoBene!

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
MoltoBene

MoltoBene | 1 sierpnia 2013 13:06:03
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Nie ma problemu:) Lubię gotować:) I lubię dobrze zjeść:)

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 z 2

Koszulki pytamy.pl

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 94,1 pkt elsieelsie
  2. 2 41,6 pkt DengarDengar
  3. 3 39,4 pkt _ewa__ewa_
  4. 4 31,7 pkt collins01collins01
  5. 5 20,2 pkt znafca_żytaznafca_żyta
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

Bocca-Lupo don_hihot _ewa_ eien witch21 Catbert Alice-in-wonderland
Zgłoś błąd