Zbieracie nakrętki?
W moim domu zbieramy nakrętki z butelek, potrzebne są na wózek inwalidzki dla dziecka... Nie wiem komu je później trzeba dać, bo dajemy je kuzynce, a kuzynka znajomej i ona, gdzieś je daje... Słyszeliście o tej akcji coś więcej?
Odpowiedzi
TAK słyszałem tylko troche o takiej a akcji moja tesciowa zbiera :)
Tak, u mnie też się nakrętki odkłada, ale że to na to to pierwszy raz słyszę. Odkładam bo mi karzą (:.
nie słyszałam o takim czymś ;|
Ale jakie nakrętki? Kiedyś słyszałam o zbieraniu papierków z gum Orbit właśnie na taki cel.
Tak, ja również zbieram i zanoszę je potem do szkoły.
LOL. :-) Google Twoim przyjacielem. Zaczęło się od akcji ze Stalowej Woli bodajże, gdzie gościowi za te zakrętki firma od recyklingu ufundowała wózek inwalidzki. A potem zaczęło się szerzyć. Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że zbieracie na różne osoby. Tak samo nie zdziwiłbym się, jakby się okazało, że zbieracie na jedną i tą samą.
mam niepełnosprawną przyjaciółkę i wraz z rodziną i znajomymi zbieramy dla niej zakrętki. później przekazuję wszystko jej,ona mamie, a mama gdzieś do jakiejś szkoły.
„Zakręcona akcja” Zbieramy nakrętki dla Jowitki Zwolińskiej z Glinianki urodzonej 29.11.2008 r. Choruje ona na nieuleczalną chorobę genetyczną, która wiąże ze sobą wiele powikłań i komplikacji zdrowotnych np. wada wzroku, wada słuchu i opóźnieniem psycho - ruchowym. Lekarze nie rokują wyleczenia tej choroby, jednak potrzebna jest rehabilitacja by kiedykolwiek Jowita mogła być sprawna ruchowo. Mamy nadzieję że zechcą państwo wesprzeć zbiórkę nakrętek, dzięki czemu Jowita będzie mogła być rehabilitowana w warunkach domowych, gdyż zasługuje ona na szczęśliwe dzieciństwo mimo jej niepełnosprawności.
CAŁA AKCJA POLEGA NA ZBIÓRCE PLASTIKOWYCH NAKRĘTEK po: soku, napojach, wodzie, środkach chemicznych i przemysłowych. Zebrane nakrętki zostaną przekazane do STOWARZYSZENIA DOM RODZINA CZŁOWIEK Z ŻOLIBORZA, oni przekazują je do firmy recyklingowej w Gdyni. Uzyskane w ten sposób pieniądze zostaną przelane na subkonto Jowitki w Fundacji „Zdążyć Z Pomocą”, a za nie zostanie zakupiony stół do rehabilitacji.
Początkowo nakrętki zbierała tylko rodzina i przyjaciele, jednak okazało się, że nakrętek musi być o wiele, wiele więcej. Ponieważ jeden kilogram nakrętek kosztuje tylko 0,20gr musimy zebrać ich aż kilka ton. Jednak po osiągnięciu tego celu mamy zamiar zbierać dalej!!! Jest mnóstwo dzieci które potrzebują takiej pomocy! Dla nas to żaden problem wrzucić nakrętkę do pudełka, taki niewielki gest ułatwia, a czasem ratuje życie choremu dziecku!!!
Zbieranie nakrętek nie jest trudne więc mamy nadzieję że do akcji włącza się wszyscy ludzie WIELKIEGO SERCA!
Na razie nie mamy konkretnego miejsca gdzie możemy gromadzić nakrętki i wszyscy zbieracze przywożą je nam do domu lub dzwonią wtedy my je odbieramy! My jako rodzice, bardzo się staramy pomóc naszej córce, jednak baz WAS WSZYSTKICH I KAŻDEGO z osobna jest to nie możliwe. Wszelkie pytania, sugestie, komentarze itp. można kierować na adres: iwona449@vp.pl lub pod nr Tel. 0/503-350-021. Więcej o chorobie Jowity na: http://www.dzieciom.pl/8273 Pozdrawiamy wszystkich bardzo Serdecznie rodzice Jowitki ;)