Maska, kostium, przebranie w literaturze?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

Blusia pytanie napisane przez Blusia ,24 stycznia 2010 14:15:12

Wybrałam temat na maturę o motywie maski, kostiumu i przebrania w literaturze. Możecie mi polecić różne utwory, w których się to zawiera? Na pewno opiszę postać Jacka Soplicy z "Pana Tadeusza" i Chilona z "Quo Vadis". Myślałam też o "Ferdydurke". Ale potrzeba mi więcej utworów. Dodam, że to przebranie nie musi być dosłowne - może oznaczać jakąś postawę społeczną lub udawanie kogoś, kim się nie jest. Z góry dziękuję :)

Podziel się

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

Franciszek Zabłocki, Fircyk w zalotach
Antoni Malczewski, Maria
Molier, Świętoszek
Stefan Chwin, Złoty pelikan
Roger MacDonald, Człowiek w żelaznej masce

Wzium napisane przez wzium , 24 stycznia 2010 14:20:37

0%
100%

Wybrałaś sama ten temat i nie wiesz o jakich postaciach chcesz pisać?.. Na maturę też mamy za Ciebie pójść? Ludzie no opamiętajcie się.

Apocalypsis napisane przez Apocalypsis , 24 stycznia 2010 15:55:54

0%
0%

Apocalypsis wyobraź sobie, że nie czytałam wszystkich książek tego świata. Muszę wybrać kilka dzieł spoza kanonu lektur, a nie będę teraz czytać wszystkich, które mi wpadną w ręce. Dlatego chciałam się poradzić o jakieś wartościowe książki. W końcu ta strona polega na zadawaniu pytań i na odpowiadaniu. To Ty się opamiętaj i pomyśl, zanim wyślesz tak beznadziejny komentarz.

Blusia napisane przez Blusia , 27 stycznia 2010 19:38:12

0%
0%

Witam :) mam do sprzedania prezentacje z takim tematem :) umiesciłam w niej: Świętoszka, Pana Tadeusza, Zbrodnie i kare, Ferdydurke. Moze tez byc jeszcze Makbet, Konrad Wallenrod. Moge ci co nieco doradzic :) w razie pytan pisz na gg 2203831

User-default napisane przez anonim , 11 lutego 2010 23:24:05

0%
0%

Całkiem dosłowna ale i symboliczna jest woalka Lucii w Casanovie Japina. Świetny przykład i spoza kanonu lektur, a to się liczy przy pracach maturalnych

User-default napisane przez aleks652 , 8 września 2010 10:47:57

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad