Maska, kostium, przebranie w literaturze?
Wybrałam temat na maturę o motywie maski, kostiumu i przebrania w literaturze. Możecie mi polecić różne utwory, w których się to zawiera? Na pewno opiszę postać Jacka Soplicy z "Pana Tadeusza" i Chilona z "Quo Vadis". Myślałam też o "Ferdydurke". Ale potrzeba mi więcej utworów. Dodam, że to przebranie nie musi być dosłowne - może oznaczać jakąś postawę społeczną lub udawanie kogoś, kim się nie jest. Z góry dziękuję :)
Odpowiedzi
Franciszek Zabłocki, Fircyk w zalotach
Antoni Malczewski, Maria
Molier, Świętoszek
Stefan Chwin, Złoty pelikan
Roger MacDonald, Człowiek w żelaznej masce
Wybrałaś sama ten temat i nie wiesz o jakich postaciach chcesz pisać?.. Na maturę też mamy za Ciebie pójść? Ludzie no opamiętajcie się.
Apocalypsis wyobraź sobie, że nie czytałam wszystkich książek tego świata. Muszę wybrać kilka dzieł spoza kanonu lektur, a nie będę teraz czytać wszystkich, które mi wpadną w ręce. Dlatego chciałam się poradzić o jakieś wartościowe książki. W końcu ta strona polega na zadawaniu pytań i na odpowiadaniu. To Ty się opamiętaj i pomyśl, zanim wyślesz tak beznadziejny komentarz.
Witam :) mam do sprzedania prezentacje z takim tematem :) umiesciłam w niej: Świętoszka, Pana Tadeusza, Zbrodnie i kare, Ferdydurke. Moze tez byc jeszcze Makbet, Konrad Wallenrod. Moge ci co nieco doradzic :) w razie pytan pisz na gg 2203831