Jakie studia proszę pomóżcie.....?
Witam. Mam pewien problem ....(Jestem 2 LO ) otóż kompletnie nei wiem na jakie studia pójść :( ... Jestem dobry z histori i wosu, anglika , niemca, łaciny Jestem średni z polaka, biologi, matmy, geografi Jestem słaby z chemii, fizyki, Mam pytanie do was :( Jakie kierunki studiów są?? Jakie polecacie? Gzie się powinienem udać? Dużo czytałem o prawie ale jak sie naczytałem o tych aplikacjach jak to jest ciężko to aż mi się słabo zrobiło :( . Jak trrzeba potrafie siedzeć nawet 5 godzin dziennie przed książkami. Jakie radzicie studia? A może jest jakaś strona gdzie są wszystkie studia wypisane i jaka praca jest po nich?? Może do doradcy zawodowego powinienem się zgłosić?? Proszę pomóżcie :(((
Odpowiedzi
Idź na historię, albo filologię angielską.
Nie idź na studia. Zostań ninja.
Dobry z angola? Masz kasę? PJWSTK - Polsko Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych :)
Na prawo. Czyli studia prawnicze. Bardzo dobry z historii musisz być.
Na marketing i zarządzanie każdy się nadaje.
Człowieku nie patrz w jakich przedmiotach jesteś dobry, tylko wybierz kierunek studiów pod przyszły zawód albo to co Cię interesuje. Żaden doradca Ci nie pomoże, bo takie decyzje trzeba przemyśleć i podjąć samemu. Polecam poczytać trochę opinii od aktualnych studentów albo absolwentów, bo tylko oni tak naprawdę wiedzą na ile warto pójść na ich studia. Ja skończyłem Akademię Morską w Szczecinie, Żeglugę Śródlądową i bardzo sobie chwalę pracę. Studia też mnie pozytywnie zaskoczyły, zwróć uwagę na tą uczelnię, bo mimo że nie za duża to z fajnymi ludźmi i masz po niej pewną pracę. Już na samych studiach podpisujesz umowę i dostajesz stypendium.
Wejdż na http://www.Studia.net tam znajdziesz podpowiedzi co wybrać.
Idź na Akademie Rolniczą! Jak dobrze trafisz to nic się nie bedziesz musiał uczyć!
http://kierunkistudiow.pl - poszperaj tam. Czy w Twojej szkole jest pedagog szkolny? Bo ja też jestem w 2 klasie liceum i nam robili testy zawodoznawcze. Jakbyś miał do tego dostęp to tam wychodzą kierunki do których masz predyspozycje ze względu na typ temperamentu, osobowość i umiejętności. Poza tym kieruj się też takimi sprawami jak możiwość zdobycia potem pracy, płatności itp. Np mi wyszło że najbardziej powinnam pójść na psychologię, ale ja tam nie chcę pójść i nie pójdę. Ale za to mam też zadatki na przyszłego architekta i chyba pójdę w tym kierunku :). Ty, patrząc po przedmiotach, jesteś humanistą, więc wydziały i kierunki uniwersytetów, albo może jakaś filologia w związku z językami obcymi. Ale WYBÓR ZALEŻY OD CIEBIE :) Powodzenia
myślę że musisz sam coś wybrać, ale idz na takie studia które polecił byś komuś kto tak samo się uczy.
- Wybierz filologię jakąś, skoro jesteś dobrym językowcem
- Weź się ogarnij i napierdalaj fizykę i matmę i pójdź na polibudę na jakiś hard, po którym zdobędziesz dobrzepłatną pracę ale w tym wypadku studia męczą
A co lubisz robic? Co Ci sprawia frajde? Nie kieruj sie tym, co bedzie kase przynosic, ale tym co cie: 1/pasjonuje, 2/interesuje, 3/w miare latwo ci przychodzi, 4/w czym jestes mocny. Potem spradz kierunki studiow dostepnych i zawody po nich. No i potem skonktaktuj sie ze studentami 4ch wybranych kier i pogadaj co lubia i czego nie lubia w swoich studiach. A potem wybieraj. Pamietaj: KASA PRZYCHODZI W KAZDEJ DZIEDZINIE, W KTOREJ JESTES DOBRY :)
"Jak trrzeba potrafie siedzeć nawet 5 godzin dziennie przed książkami." hehe a to dobre, jak trzeba to się siedzi 10 -12h przed książkami :)
Na prawie jest taki zachrzan,że te 5 godzin to tak 1/3 czasu na naukę... O sesji nie wspomnę.. Pierwszy rok to gł. historia, która dobija:( Teraz jestem na drugim i muszę przyznać, że to zupełnie co innego;) zapowiada się nieźle-ale i tak trza ciągle siedzieć w książkach, tylko,że teraz to jest dużo ciekawsze;) A poza tym, to chyba najlepsze studia, które dają Ci wiele możliwości na przyszłość:)
sex i wóda - polibuda nie zastanawiaj się
KUL http://www.tester-wiedzy.pl
dobrym pomysłem jest też odwiedzenie uczelni, które Cię interesują. Ja odkryłam niektóre kierunki chodząc na drzwi otwarte. Tam możesz porozmawiać z wykładowcami i studentami, możesz im zadać nawet najgłupsze pytania a i tak odpowiedzą, bo muszą i chcą(a nikt Cię w tej masie ludzi nie zapamięta).Każda uczelnia ma spisy kierunków i wymogów. Musisz wybrać kierunki, na które możesz zdać, biorąc pod uwagę to co możesz zdać na maturze.Mierz siły na zamiary, ale zawsze mierz trochę wyżej niż Ci się wydaje. Poza tym na każdym kierunku są zmiany na listach przyjętych, bo ludzie zmieniają wybory, więc warto składać papiery podtrzymania chęci studiowania, nawet jeśli się nie dostaniesz. Zastanów się, co chcesz robić w życiu, wiem że to trudne, ale może będziesz wiedział chociaż, w jakim kierunku chcesz iść. Poza tym, wierz mi, rok studiów, które Ci się nie podobają i tak wiele daje i można zrezygnować.Taki rok to nie strata, zwłaszcza w naszych czasach. I nie polecam filologii angielskiej, chyba że z jakąś fajną specjalizacją, np. celtycką czy afrikaans. Teraz jest mnóstwo fililogii, więc nie warto tracić czasu na angielską. Na pewno sobie poradzisz, powodzednia!