Jaka lokata bądź konto oszczędnościowe?
Chcę wrzucić niewielką ilość pieniędzy, niedużą. Mogę to
zamrozić - np. na pół roku. Pytanie tylko gdzie? Na co postawić -
na konto oszczędnościowe czy na lokatę? Możecie coś polecić?
Nie, nie odsyłajcie mnie do stron internetowych banków. Tam już
byłam.
Odpowiedzi
Polecam M-bank, rachunki otwiera się darmowo i korespondencyjnie (do domu przyjeżdża kurier), a maja tam lokatę jednodniową oprocentowana na 4,5% rocznie ale bez podatku (tzw. Belki), jeżeli kwota lokaty nie przekracza 20.000 złotych, a można mieć wiele lokat. Ponieważ nie płaci się podatku i występuje codzienna kapitalizacja odsetek, jest bardzo opłacalna.
Polecam konto eMax Plus w mBanku. W ciągu ostatniego pół roku
moje pieniążki zarobiły na mnie jakieś 200 zł. W każdej chwili
można kasę wypłacić. No i brak jakichkolwiek opłat.
Korzyści
* zarabiasz 5,00% lub 4,10%w skali roku,
* wpłacasz i wypłacasz kiedy i ile chcesz,
* oprocentowanie liczone od całej zdeponowanej kwoty,
* bezpłatne otwarcie i prowadzenie,
* możesz otworzyć nawet 4 rachunki eMAX plus.
Żeby otworzyć lokatę jednodniową, trzeba właśnie mieć eMax Plus w Mbanku,a zasady które opisałem wyżej powodują, że zbiera się większe odsetki niż na eMaxPlus, choć już samo konto eMaxPlus jest dobrze oprocentowane. Mbank właśnie wprowadził zasadę, że minimalna lokata jednodniowa musi wynosić minimum 1.000 zł.
mBank ma ciekawą ofertę, ale na pół roku lepszą ma Getin. Wszystko zależy od wpłacanej kwoty, sposobu kapitalizacji i okresu czasu. No i rodzaju stopy oprocentowania.
Mam już konto w mBanku, ale nie takie. Poczytam i pomyślę. Dziękuję. No oczywiście dalsze odpowiedzi też mile widziane.
Po co zamrażać, jak można zrobić kulę śniegową?
Witam,
najwyżej oprocentowane są zazwyczaj produkty bez "Belkowe" ponieważ podawane oprocentowanie nie podlega opodatkowaniu. Na przykład lokata Bezbelkowa 6% jest wyżej oprocentowana niż klasyczna lokata 7%. 6%- lokata Bezbelkowa 7 -19%(podatku Belki) = 5,67% ! - lokata tradycyjna 5,67% < 6%
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r.Ordynacja podatkowa
Art. 63. § 1. Podstawy opodatkowania, kwoty podatków, z zastrzeżeniem § 2, odsetki za zwłokę, opłaty prolongacyjne, oprocentowanie nadpłat oraz wynagrodzenia przysługujące płatnikom i inkasentom zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki kwot wynoszące mniej niż 50 groszy pomija się, a końcówki kwot wynoszące 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.
§ 2. Zaokrąglania podstaw opodatkowania i kwot podatków nie stosuje się do opłat, o których mowa w przepisach o podatkach i opłatach lokalnych.
Odsetki 2,49 zł zaokrągla się w dół co daje 2 zł od tego liczony jest podatek 19% co jest 0,38 zł zaokrąglenie w dół do pełnej złotówki 0zł !..."
Źródło: http://lokatybezbelki.w.interia.pl/
Podziel kapitał na mniejsze części i załóż kilka lokat bez Belkowych lub ulokuj na koncie oszczędnościowym. Lokaty: Open Finance, Meritum Bank ... Konta oszczędnościowe : Polbank (na stronie wyżej podanej jak klikniesz w baner Lokaty Mistrzowskiej i wypełnisz wniosek oddzwoni pracownik Banku i zaproponuje lokatę lub konto, odpowie na pytania), Eurobank, BPH ....
Pozdrawiam.
a może obligacje? też nie są złe. jest duzy wybor.