Jaka lokata bądź konto oszczędnościowe?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

Kobietka pytanie napisane przez kobietka ,28 lutego 2010 10:53:23

Chcę wrzucić niewielką ilość pieniędzy, niedużą. Mogę to zamrozić - np. na pół roku. Pytanie tylko gdzie? Na co postawić - na konto oszczędnościowe czy na lokatę? Możecie coś polecić?

Nie, nie odsyłajcie mnie do stron internetowych banków. Tam już byłam.

Podziel się

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

Polecam M-bank, rachunki otwiera się darmowo i korespondencyjnie (do domu przyjeżdża kurier), a maja tam lokatę jednodniową oprocentowana na 4,5% rocznie ale bez podatku (tzw. Belki), jeżeli kwota lokaty nie przekracza 20.000 złotych, a można mieć wiele lokat. Ponieważ nie płaci się podatku i występuje codzienna kapitalizacja odsetek, jest bardzo opłacalna.

User-default napisane przez anonim , 28 lutego 2010 11:04:48

100%
0%

Polecam konto eMax Plus w mBanku. W ciągu ostatniego pół roku moje pieniążki zarobiły na mnie jakieś 200 zł. W każdej chwili można kasę wypłacić. No i brak jakichkolwiek opłat.

Korzyści

* zarabiasz 5,00% lub 4,10%w skali roku,
* wpłacasz i wypłacasz kiedy i ile chcesz,
* oprocentowanie liczone od całej zdeponowanej kwoty,
* bezpłatne otwarcie i prowadzenie,
* możesz otworzyć nawet 4 rachunki eMAX plus.

Ferdek napisane przez ferdek , 28 lutego 2010 12:50:56

100%
0%

Żeby otworzyć lokatę jednodniową, trzeba właśnie mieć eMax Plus w Mbanku,a zasady które opisałem wyżej powodują, że zbiera się większe odsetki niż na eMaxPlus, choć już samo konto eMaxPlus jest dobrze oprocentowane. Mbank właśnie wprowadził zasadę, że minimalna lokata jednodniowa musi wynosić minimum 1.000 zł.

User-default napisane przez anonim , 28 lutego 2010 14:19:41

100%
0%

mBank ma ciekawą ofertę, ale na pół roku lepszą ma Getin. Wszystko zależy od wpłacanej kwoty, sposobu kapitalizacji i okresu czasu. No i rodzaju stopy oprocentowania.

Burasekmalutki napisane przez burasekmalutki , 28 lutego 2010 14:52:35

0%
0%

Mam już konto w mBanku, ale nie takie. Poczytam i pomyślę. Dziękuję. No oczywiście dalsze odpowiedzi też mile widziane.

Kobietka napisane przez kobietka , 28 lutego 2010 21:21:23

100%
0%

Po co zamrażać, jak można zrobić kulę śniegową?

Elektryk napisane przez Elektryk , 28 lutego 2010 22:32:39

100%
0%

Witam,

najwyżej oprocentowane są zazwyczaj produkty bez "Belkowe" ponieważ podawane oprocentowanie nie podlega opodatkowaniu. Na przykład lokata Bezbelkowa 6% jest wyżej oprocentowana niż klasyczna lokata 7%. 6%- lokata Bezbelkowa 7 -19%(podatku Belki) = 5,67% ! - lokata tradycyjna 5,67% < 6%

USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r.Ordynacja podatkowa

Art. 63. § 1. Podstawy opodatkowania, kwoty podatków, z zastrzeżeniem § 2, odsetki za zwłokę, opłaty prolongacyjne, oprocentowanie nadpłat oraz wynagrodzenia przysługujące płatnikom i inkasentom zaokrągla się do pełnych złotych w ten sposób, że końcówki kwot wynoszące mniej niż 50 groszy pomija się, a końcówki kwot wynoszące 50 i więcej groszy podwyższa się do pełnych złotych.

§ 2. Zaokrąglania podstaw opodatkowania i kwot podatków nie stosuje się do opłat, o których mowa w przepisach o podatkach i opłatach lokalnych.

Odsetki 2,49 zł zaokrągla się w dół co daje 2 zł od tego liczony jest podatek 19% co jest 0,38 zł zaokrąglenie w dół do pełnej złotówki 0zł !..."

Źródło: http://lokatybezbelki.w.interia.pl/

Podziel kapitał na mniejsze części i załóż kilka lokat bez Belkowych lub ulokuj na koncie oszczędnościowym. Lokaty: Open Finance, Meritum Bank ... Konta oszczędnościowe : Polbank (na stronie wyżej podanej jak klikniesz w baner Lokaty Mistrzowskiej i wypełnisz wniosek oddzwoni pracownik Banku i zaproponuje lokatę lub konto, odpowie na pytania), Eurobank, BPH ....

Pozdrawiam.

User-default napisane przez anonim , 5 kwietnia 2010 08:35:04

100%
0%

a może obligacje? też nie są złe. jest duzy wybor.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2010 21:49:36

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad