Czym w praktyce różni się agnostycyzm od ateizmu?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

User-default pytanie napisane przez anonim ,16 sierpnia 2007 17:21:33

Taki były prezydent Kwaśniewski deklaruje siebie jako agnostyka, a bywa uważany za bezbożnika i ateistę, a przecież (przynajmniej moim zdaniem) jest spora różnica między agnostykiem a ateistą.
Jako przykład dałem akurat Kwasa, ale, gdy czytam czasami jakieś materiały, to agnostyk bywa często traktowany na równi z ateistą, czyli jako zagrożenie, bezbożnik, wróg wiary, dewiant itp. czyli nawet gorzej od groźnych wojujących odłamów innych religii.

Podziel się

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

Bo wiele ludzi w tym kraju nie zna prostych pojęć, a ich sceptyczne podejście i dewocja prowadzą właśnie do tego, co opisujesz.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2007 17:33:27

100%
0%

Dokładnie tak, ludzie nie rozumieją tych pojęć a na dodatek wielu uważa, że tylko i wyłącznie oni mają rację a więc kto nie z Nimi ten przeciwko Nim.

Jazzstar napisane przez Jazzstar , 16 sierpnia 2007 18:26:12

100%
0%

Wierzący: Bóg istnieje Agnostyk: nie wiem czy Bóg istnieje Ateista: Bóg nie istnieje

User-default napisane przez kondrix , 16 sierpnia 2007 19:28:45

100%
0%

Dobrze mówicie tam u góry ;) Ale wierzyć to znaczy wierzyć, a nie nie dowierzać. Agnostyk to taki człowiek, który sam nie wie czego chce. A ateista uparcie twierdzi, że nie wierzy.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2007 19:48:22

0%
0%

@alternatywa, ,niezgadzam się z Tobą, wiem dokładnie czego chce - jestem agnostykiem. To co napisałaś/eś to zbyt daleko idące uproszczenie.

Jazzstar napisane przez Jazzstar , 16 sierpnia 2007 20:03:47

0%
0%

W praktyce agnostyk neguje potrzebe posrednika w kontaktach z bogiem w postaci religii. Religie traktuje jako domene oszustow (kaplanow, itd.). Ateista zaprzecza istnieniu boga, traktuje to jak bajke lub mit niegodny cywilizowanego czlowieka.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2007 22:02:14

0%
0%

Agnostyk to osoba twierdząca, że nie można udowodnić istnienia lub nieistnienia Boga. Zatem cześć ateistów i wierzących jest agnostykami.

User-default napisane przez keram , 17 sierpnia 2007 09:59:02

0%
0%

"Ateista zaprzecza istnieniu boga, traktuje to jak bajke lub mit niegodny cywilizowanego czlowieka."

Dobrze prawisz..

"Agnostyk to osoba twierdząca, że nie można udowodnić istnienia lub nieistnienia Boga. Zatem cześć ateistów i wierzących jest agnostykami."

Ateista nie wierzy, a nie stwierdza, że nie da się tego udowodnić, że Bóg istnieje/ nie istnieje.

Ateista - nie wierzy w Boga, wierzy w Siebie :)

Agnostyk - potrzebuje dowodów rzeczowych w istnienie, nie istnienie Boga.

User-default napisane przez anonim , 23 kwietnia 2009 02:23:07

0%
0%

Robi się bicie piany. "Ateista nie wierzy w bogów, agnostyk - potrzebuje dowodu". Czyli agnostyk = ateista, bo żadnych dowodów nie ma...

User-default napisane przez anonim , 10 maja 2009 23:35:20

0%
0%

Agnostyk - gdyby znalazł niezbite dowodu uwierzyłby. Ateista- niewierzy, i to jedyne to ma do powiedzenia w kwestii wiary.

Agnostyk może w ewentualności szuakć dowodów, ateiście, są one nie potrzebne gdyż poprostu niewierzy.

User-default napisane przez anonim , 27 sierpnia 2009 22:20:26

0%
0%

Agnostycyzm jest w istocie uchyleniem się od wyrażenia swojej opinii. Jestem przekonany, że każdy agnostyk ma jakiś swój pogląd na kwestię istnienia bogów, ale nie upublicznia jej - z różnych powodów. To, że "nie można udowodnić istnienia bóstw ani mu zaprzeczyć", prowadziłoby do takiego samego "agnostycyzmu" w sprawie bytu krasnoludków, wilkołaków, latającego potwora spaghetti, czajniczka Russella itp. istot - nie udowodnię, więc się nie wypowiadam.

Ateista otwarcie (dziś już można) twierdzi, że bogowie nie istnieją realnie. Ateizm to konsekwentne ujawnienie swojej niewiary w bóstwa - a w niektórych przypadkach (tzw. silny ateizm) wiedzy o fakcie nieistnienia tych bytów.

w.cz.

User-default napisane przez anonim , 5 listopada 2009 11:53:37

0%
0%

To co jest pewne to brak dowodow na istnienie albo nie istnienie Boga. Ale tylko dzieki temu mozna mowic o wierze, gdyby dowody istnialy to wiara zamienilaby sie w fakty. Nie zgadzm sie z opinia ze "Agnostycyzm jest w istocie uchyleniem się od wyrażenia swojej opinii" a wrecz przeciwnie angostyk to jedyna osoba z wystarczajacym dystansem,otwartym umysłem i odwaga na dyskusje o istnieniu Boga, to osoba szukajaca odpowiedzi. Nie krytykuje ani wierzacych ani ateistow ale pod warunkiem ze jest to ich swiadomy wybor, który na biezaco weryfikuja, najlatwiej jest sie opowiedziec po jednej stronie i uznac temat za zamkniety a do tego jeszcze mowic ze przynajmniej ma sie wlasne zdanie...

User-default napisane przez anonim , 24 marca 2010 17:24:06

0%
0%

agnostyk to osoba ktora wierzy w boga bez zadnej konkretnej religji a ateizm to ktos kto w boga wogole nie wierzy

User-default napisane przez XXXXC , 12 czerwca 2010 04:09:22

0%
0%

XXXXC nie w boga tylko wszystkich znanych bogów i nie wierzy tylko odrzuca możliwość istnienia takowych ,jeśli wierzysz w jakieś boga to od ateisty różnisz się tym że wierzysz w jednego więcej od niego,twój stosunek do wszystkich innych to właśnie ateizm ,łapiesz

User-default napisane przez kubek , 12 czerwca 2010 06:20:07

0%
0%

Zapraszam na forum poświęcone agnostycyzmowi: www.agnostyk.phorum.pl

User-default napisane przez anonim , 12 sierpnia 2010 22:56:48

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film