Czym w praktyce różni się agnostycyzm od ateizmu?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

User-default pytanie napisane przez anonim ,16 sierpnia 2007 17:21:33

Taki były prezydent Kwaśniewski deklaruje siebie jako agnostyka, a bywa uważany za bezbożnika i ateistę, a przecież (przynajmniej moim zdaniem) jest spora różnica między agnostykiem a ateistą.
Jako przykład dałem akurat Kwasa, ale, gdy czytam czasami jakieś materiały, to agnostyk bywa często traktowany na równi z ateistą, czyli jako zagrożenie, bezbożnik, wróg wiary, dewiant itp. czyli nawet gorzej od groźnych wojujących odłamów innych religii.

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

Bo wiele ludzi w tym kraju nie zna prostych pojęć, a ich sceptyczne podejście i dewocja prowadzą właśnie do tego, co opisujesz.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2007 17:33:27

100%
0%

Dokładnie tak, ludzie nie rozumieją tych pojęć a na dodatek wielu uważa, że tylko i wyłącznie oni mają rację a więc kto nie z Nimi ten przeciwko Nim.

Jazzstar napisane przez Jazzstar , 16 sierpnia 2007 18:26:12

100%
0%

Wierzący: Bóg istnieje Agnostyk: nie wiem czy Bóg istnieje Ateista: Bóg nie istnieje

User-default napisane przez kondrix , 16 sierpnia 2007 19:28:45

100%
0%

Dobrze mówicie tam u góry ;) Ale wierzyć to znaczy wierzyć, a nie nie dowierzać. Agnostyk to taki człowiek, który sam nie wie czego chce. A ateista uparcie twierdzi, że nie wierzy.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2007 19:48:22

0%
0%

@alternatywa, ,niezgadzam się z Tobą, wiem dokładnie czego chce - jestem agnostykiem. To co napisałaś/eś to zbyt daleko idące uproszczenie.

Jazzstar napisane przez Jazzstar , 16 sierpnia 2007 20:03:47

0%
0%

W praktyce agnostyk neguje potrzebe posrednika w kontaktach z bogiem w postaci religii. Religie traktuje jako domene oszustow (kaplanow, itd.). Ateista zaprzecza istnieniu boga, traktuje to jak bajke lub mit niegodny cywilizowanego czlowieka.

User-default napisane przez anonim , 16 sierpnia 2007 22:02:14

0%
0%

Agnostyk to osoba twierdząca, że nie można udowodnić istnienia lub nieistnienia Boga. Zatem cześć ateistów i wierzących jest agnostykami.

User-default napisane przez keram , 17 sierpnia 2007 09:59:02

0%
100%

"Ateista zaprzecza istnieniu boga, traktuje to jak bajke lub mit niegodny cywilizowanego czlowieka."

Dobrze prawisz..

"Agnostyk to osoba twierdząca, że nie można udowodnić istnienia lub nieistnienia Boga. Zatem cześć ateistów i wierzących jest agnostykami."

Ateista nie wierzy, a nie stwierdza, że nie da się tego udowodnić, że Bóg istnieje/ nie istnieje.

Ateista - nie wierzy w Boga, wierzy w Siebie :)

Agnostyk - potrzebuje dowodów rzeczowych w istnienie, nie istnienie Boga.

User-default napisane przez anonim , 23 kwietnia 2009 02:23:07

0%
100%

Robi się bicie piany. "Ateista nie wierzy w bogów, agnostyk - potrzebuje dowodu". Czyli agnostyk = ateista, bo żadnych dowodów nie ma...

User-default napisane przez anonim , 10 maja 2009 23:35:20

0%
0%

Agnostyk - gdyby znalazł niezbite dowodu uwierzyłby. Ateista- niewierzy, i to jedyne to ma do powiedzenia w kwestii wiary.

Agnostyk może w ewentualności szuakć dowodów, ateiście, są one nie potrzebne gdyż poprostu niewierzy.

User-default napisane przez anonim , 27 sierpnia 2009 22:20:26

0%
0%

Agnostycyzm jest w istocie uchyleniem się od wyrażenia swojej opinii. Jestem przekonany, że każdy agnostyk ma jakiś swój pogląd na kwestię istnienia bogów, ale nie upublicznia jej - z różnych powodów. To, że "nie można udowodnić istnienia bóstw ani mu zaprzeczyć", prowadziłoby do takiego samego "agnostycyzmu" w sprawie bytu krasnoludków, wilkołaków, latającego potwora spaghetti, czajniczka Russella itp. istot - nie udowodnię, więc się nie wypowiadam.

Ateista otwarcie (dziś już można) twierdzi, że bogowie nie istnieją realnie. Ateizm to konsekwentne ujawnienie swojej niewiary w bóstwa - a w niektórych przypadkach (tzw. silny ateizm) wiedzy o fakcie nieistnienia tych bytów.

w.cz.

User-default napisane przez anonim , 5 listopada 2009 11:53:37

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad