74 

czy kasjerka moze odmowic przyjecia pieniedzy?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

User-default pytanie napisane przez mysha ,23 marca 2007 16:41:38

chodzi mi o drobniaki (do 5gr) bylam w sklepie w dokladnie odliczonymi groszami p chleb, powiedziala ze tego nie moze przyjac... wiec pytam sie czy ma takie prawo? i czy grosiki to nie pieniadze - w koncu to tez srodek platniczy!!!!

Podziel się

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

Oczywiście że musi!! to też pieniądze i są prawnym środkiem płatniczym!!! Myślę że odmówiła wyłącznie ze swojej wygody lecz powinna przyjąć!!!

User-default napisane przez metio , 23 marca 2007 16:47:04

100%
0%

czesto sie burzą i nie przyjmują, moja klasa po dniu maturzyusty chciala wodke kupic za takie drobniaki i była lipa...

Amnesia napisane przez amnesia , 23 marca 2007 17:04:49

100%
0%

dobra, ale czy jest na to jakies prawo? ze np powiem takiej lub takiemu: przeperaszam,ale wg art. takiego i takiego ma pn\an/i obowiazek przyjac te pieniadze inaczej co tam.... czy jest jakis zapis na ten temat?

User-default napisane przez mysha , 23 marca 2007 17:43:26

100%
0%

Łaski nie robi...musi przyjąć.Nie raz tak płaciłem i bez dyskusji przyjmowali.

User-default napisane przez brutus64 , 23 marca 2007 17:46:19

100%
0%

musi nie ma nic do gadania a jak jej nie pasuje poproś o rozmowe z kierownikiem to działa

Naiwnepytania napisane przez naiwnepytania , 23 marca 2007 18:28:53

72%
28%

ja do kilku lat zbieram 'zoltaki' do sloika i co kilka lat dzien przed wigilia Bozego Narodzenia ide na powazne zakupy z tymi grosikami. Robie zakupow na okolo 30-40 zl, czekam az bedzie odpowiednio dluga kolejka i jak przychodzi do placenia to jej daje ten sloik i niech sobie liczy... zobaczyc mine osob w kolejce - bezcenne!!!

User-default napisane przez anonim , 23 marca 2007 18:35:42

100%
0%

hahaha, dobre, ja juz wolalabym jakies mlodej parze wyrzucic to przed kosciolem, ale niestety w njablizszym czasie nie bedzie okazji...

User-default napisane przez mysha , 23 marca 2007 18:39:30

100%
0%

Pytanie @myshy czy jest jakieś prawo które mówi, że takie drobne to też pieniądze, jest naiwne, gdyż takie prawo nie jest potrzebne. Pieniądz jest pieniądz i tyle.

Ja z kolei zbieram jednogroszówki i co roku torebkę z 1000 takich groszówek wręczam zaskoczonej napotkanej dziewczynie zbierającej na WOŚP. Na szczęście mają ze sobą plecaczki i mają gdzie ten dosyć znaczny ciężar ulokować.

Antykwa napisane przez Antykwa , 23 marca 2007 19:27:35

73%
27%

ja kiedy miałem 9 lat poszłem do sklepu kupic sobie zabawke za ok 17 zł miałem tylko drobne po 10,1,2,5 gr i normalnie mi przyjeła baba za kasy

Samuraj16 napisane przez Samuraj16 , 23 marca 2007 19:35:29

100%
0%

Sgłoś sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta. W każdym województwie są jakieś oddziały i bezpłatne poradnie konsumenckie.

User-default napisane przez anonim , 23 marca 2007 19:47:45

100%
0%

Powinna grzecznie przyjąć pieniądze i z uśmiechem na ustach przeliczyć... a nie zrobiła tego z jednej prostej przyczyny - LENISTWO !!! Ja zawsze takich sprzedawców tępię i wzywam kierownictwo - jak nie chcą być mili i uprzejmi, to na pewno ktoś bezrobotny chętnie zajmie ich miejsce !

User-default napisane przez piopry , 23 marca 2007 21:24:15

93%
7%

mi tez kiedys nie chciala przyjac kaski jak bylam mala , ale potem wrocilam z mama do tego samego sklepu i przyjela pieniazki

User-default napisane przez anonim , 23 marca 2007 22:06:20

100%
0%

Musi! W każdym wypadku!

Bingola napisane przez Bingola , 23 marca 2007 22:19:46

100%
0%

Idz do kirownika

User-default napisane przez sabinek84 , 24 marca 2007 23:06:46

45%
55%

do piopry sama jesteś leniwa ludzie w marketach ciężko pracują . fakt pieniądze musi przyjąć ale nie oznacza to że musisz robić to złośliwie. wam wszystkim się wydaje że ludzi pracujących w sklepie można poniżać bo wy jesteście klientami i trzeba was traktować jak króli. takim klientom mówię że jak się coś nie podoba to nikt ich nie zmusza do przychodzenia do sklepu. pozdrawiam kierowniczka sklepu

User-default napisane przez anonim , 25 marca 2007 23:08:36

86%
14%

wg mnie kasjerka powinna przyjac te pieniadze,poniewaz sa one miernikeim wartosci na naszym rynku niezalenie od formy platniczej

User-default napisane przez anonim , 26 marca 2007 00:15:55

100%
0%

nie chodzilo mi o ponizajace wpychanie tych pieniedzy, ale odmowiono mi przyjecia tego srodka platniczego w wielu malych sklepach w ktorych nie ma kolejek... jak do tej pory mialam dobre stosunki z osiedlowymi kasjerkami to teraz wsystko bardzo sie zmienilo... to one pogardliwie zachowaly sie wobec mnie!!! mialy miny ktore mowily - jak smiem przynosic takie smieci do JEJ sklepu!! a ja pozdrawiam kierowniczke sklepu, bo jak ja pracowalam jako kasjerka jakos umialam przeliczyc takie "wszy" z usmiechem na twarzy - pracowalam w Lidlu. wiec dziekuje bardzo. case closed

User-default napisane przez mysha , 26 marca 2007 01:13:09

88%
12%

POPIERAM. GROSZ DO GROSZ I SIE ZBIERZE. OSZCZĘDAJĄ BOGACI I MAM SIE OPŁACI. TAKIE HASŁO WISIAŁO KIEDYŚ W MOIM MIEŚCIE - KUTNIE. SŁUSZNIE , ZAPAMIĘTAŁAM I STASUJĘ, DZIECKO TEŻ TAK UCZĘ.

User-default napisane przez anonim , 26 marca 2007 11:13:09

100%
0%

kto nie uszanuje małego, nie będzie miał dużego. też dobra nauka dla ignorantów. pozdrawiam drobnych zbieraczy.

User-default napisane przez anonim , 26 marca 2007 11:15:22

100%
0%

Powinna przyjąć! Ziarko do ziarka...a poza tym drobniak to taki sam pieniądz!!! Co z zasadą KLIENT NASZ PAN???

User-default napisane przez waranzkomodo , 27 marca 2007 10:41:01

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad