czy kasjerka moze odmowic przyjecia pieniedzy?
chodzi mi o drobniaki (do 5gr) bylam w sklepie w dokladnie odliczonymi groszami p chleb, powiedziala ze tego nie moze przyjac... wiec pytam sie czy ma takie prawo? i czy grosiki to nie pieniadze - w koncu to tez srodek platniczy!!!!
Odpowiedzi
Oczywiście że musi!! to też pieniądze i są prawnym środkiem płatniczym!!! Myślę że odmówiła wyłącznie ze swojej wygody lecz powinna przyjąć!!!
czesto sie burzą i nie przyjmują, moja klasa po dniu maturzyusty chciala wodke kupic za takie drobniaki i była lipa...
dobra, ale czy jest na to jakies prawo? ze np powiem takiej lub takiemu: przeperaszam,ale wg art. takiego i takiego ma pn\an/i obowiazek przyjac te pieniadze inaczej co tam.... czy jest jakis zapis na ten temat?
Łaski nie robi...musi przyjąć.Nie raz tak płaciłem i bez dyskusji przyjmowali.
musi nie ma nic do gadania a jak jej nie pasuje poproś o rozmowe z kierownikiem to działa
ja do kilku lat zbieram 'zoltaki' do sloika i co kilka lat dzien przed wigilia Bozego Narodzenia ide na powazne zakupy z tymi grosikami. Robie zakupow na okolo 30-40 zl, czekam az bedzie odpowiednio dluga kolejka i jak przychodzi do placenia to jej daje ten sloik i niech sobie liczy... zobaczyc mine osob w kolejce - bezcenne!!!
hahaha, dobre, ja juz wolalabym jakies mlodej parze wyrzucic to przed kosciolem, ale niestety w njablizszym czasie nie bedzie okazji...
Pytanie @myshy czy jest jakieś prawo które mówi, że takie drobne to też pieniądze, jest naiwne, gdyż takie prawo nie jest potrzebne. Pieniądz jest pieniądz i tyle.
Ja z kolei zbieram jednogroszówki i co roku torebkę z 1000 takich groszówek wręczam zaskoczonej napotkanej dziewczynie zbierającej na WOŚP. Na szczęście mają ze sobą plecaczki i mają gdzie ten dosyć znaczny ciężar ulokować.
ja kiedy miałem 9 lat poszłem do sklepu kupic sobie zabawke za ok 17 zł miałem tylko drobne po 10,1,2,5 gr i normalnie mi przyjeła baba za kasy
Sgłoś sprawę do Rzecznika Praw Konsumenta. W każdym województwie są jakieś oddziały i bezpłatne poradnie konsumenckie.
Powinna grzecznie przyjąć pieniądze i z uśmiechem na ustach przeliczyć... a nie zrobiła tego z jednej prostej przyczyny - LENISTWO !!! Ja zawsze takich sprzedawców tępię i wzywam kierownictwo - jak nie chcą być mili i uprzejmi, to na pewno ktoś bezrobotny chętnie zajmie ich miejsce !
mi tez kiedys nie chciala przyjac kaski jak bylam mala , ale potem wrocilam z mama do tego samego sklepu i przyjela pieniazki
do piopry sama jesteś leniwa ludzie w marketach ciężko pracują . fakt pieniądze musi przyjąć ale nie oznacza to że musisz robić to złośliwie. wam wszystkim się wydaje że ludzi pracujących w sklepie można poniżać bo wy jesteście klientami i trzeba was traktować jak króli. takim klientom mówię że jak się coś nie podoba to nikt ich nie zmusza do przychodzenia do sklepu. pozdrawiam kierowniczka sklepu
wg mnie kasjerka powinna przyjac te pieniadze,poniewaz sa one miernikeim wartosci na naszym rynku niezalenie od formy platniczej
nie chodzilo mi o ponizajace wpychanie tych pieniedzy, ale odmowiono mi przyjecia tego srodka platniczego w wielu malych sklepach w ktorych nie ma kolejek... jak do tej pory mialam dobre stosunki z osiedlowymi kasjerkami to teraz wsystko bardzo sie zmienilo... to one pogardliwie zachowaly sie wobec mnie!!! mialy miny ktore mowily - jak smiem przynosic takie smieci do JEJ sklepu!! a ja pozdrawiam kierowniczke sklepu, bo jak ja pracowalam jako kasjerka jakos umialam przeliczyc takie "wszy" z usmiechem na twarzy - pracowalam w Lidlu. wiec dziekuje bardzo. case closed
POPIERAM. GROSZ DO GROSZ I SIE ZBIERZE. OSZCZĘDAJĄ BOGACI I MAM SIE OPŁACI. TAKIE HASŁO WISIAŁO KIEDYŚ W MOIM MIEŚCIE - KUTNIE. SŁUSZNIE , ZAPAMIĘTAŁAM I STASUJĘ, DZIECKO TEŻ TAK UCZĘ.
kto nie uszanuje małego, nie będzie miał dużego. też dobra nauka dla ignorantów. pozdrawiam drobnych zbieraczy.
Powinna przyjąć! Ziarko do ziarka...a poza tym drobniak to taki sam pieniądz!!! Co z zasadą KLIENT NASZ PAN???