51 
.

czy jesteście za kara śmierci??  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

User-default pytanie napisane przez madziulap ,27 marca 2007 14:12:47

ja jestem na tak pod warunkiem, że po zapadnięciu wyroku naród w referandum albo w czymś takim decyduje czy karę wykonać czy dać dożywocie

Podziel się

Sondaż

1. Tak

55%
  2. Nie

45%

Dyskusja

Chcę głosować, zaloguj mnie!

96%
4%

Wiesz ile kosztuje referendum? Proponuję taki system jak jest w USA, że skazani mogą miec wyroki po 300 lat.

Bapcia13 napisane przez bapcia13 , 27 marca 2007 14:16:24

80%
20%

Nikt nie ma prawa odbierać życia drugiemu człowiekowi. Jeśli ktoś popełnił zbrodnię to wg. mnie powinien dostać dożywocie i ciężkie roboty społeczne. Niech żyje i cierpi za to, co zrobił. Śmierć niczego nie rozwiązuje.

User-default napisane przez Fionka , 27 marca 2007 14:18:29

62%
38%

Jestem za karą śmierci taki człowiek który zabił z premedytacją lub ten co zgwałcił, lub dzieciobujcy oni powinni dostać kare śmierci i powinni umierać w taki sam sposób jak ci kturych zamordowali to jest moje zdanie

User-default napisane przez zyleta20wro , 27 marca 2007 14:25:08

71%
29%

Ludzkość nie jest jeszcze gatunkiem zagrożonym, by chronić wszelkich degeneratów... Kara śmierci - Tak

User-default napisane przez anonim , 27 marca 2007 14:25:38

65%
35%

Jestem zdecydowanie przeciwny karze śmierci. Izolacja od społeczeństwa - tak. Śmierć - nie.

@zyleta20wro: jeżeli jesteś zwolenniczką zasady "ząb za ząb", to jak powinnaś zostać Ty ukarana za taką pisownię?

Donjaro napisane przez donjaro , 27 marca 2007 14:33:20

78%
22%

@Fionka: nie chodzi o to żeby człowiek cierpiał fizycznie sama utrata wolności jest dla niego cierpieniem. Nie jestem za karą śmierci, ale uważam że ktoś kto popełnił zbrodnie nie powinien mieć luksusów tzn. mała cela, brak TV i tego tupu rzeczy tylko cela i on. Powinien też zarabiać na swoje utrzymanie w więzieniu i państwo (nie chodzi mi o kamieniołomy)

Elmmo napisane przez elmmo , 27 marca 2007 14:35:55

61%
39%

Kara śmierci tak, tylko kto ją będzie wykonywał?

Fortunella napisane przez Fortunella , 27 marca 2007 14:37:37

63%
37%

Ja jestem za karą smierci albo za karami cielesnymi.Dzisiaj w wiezieniach jest poprosty luksus.Powiem wam ze wiele ludzi chcialoby zyc na wolnosci ale mieszkac w wiezieniu.Ludzie co zrobilibyscie z takim Saddamem Husajnem(niewiem jak to sie pisze :P)?? Raz widzialem jeden komentarz takiego Irakijczyka:Powinni go przyczepic do samochodu i ciagnac go po tej drodze obok mnie Moim zdaniem dla tego czlowieka to by byla za lagodna kara.Ja jestem za karami cielesnymi lub za smiercia.Przed wiezieniem nie mam nic przeciw oprocz tego ze jest tam bardzo dobrze tym więzniom....

User-default napisane przez anonim , 27 marca 2007 14:41:07

87%
13%

W stanach jest mnóstwo przypadków, gdzie wykonali karę śmierci na osobie niewinnej. Odpowiedzialność za tą śmierć ponosi całe społeczeństwo. Czy taki religijny kraj jak nasz może sobie na to pozwolić?

User-default napisane przez sabinek84 , 27 marca 2007 14:45:11

92%
8%

@elmmo: mnie też nie chodziło o kamieniołomy:) a raczej, jak napisałeś o pracę dla państwa i brak luksusów.

Generalnie uważam, że śmierć nic nie daje. Nie byłam w takiej sytuacji, więc tego nie wiem, ale czy bliscy zmarłej osoby cieszą się z egzekucji? Bo jeśli tak, to czym różnią się od tego mordercy, który też zabił dla przyjemności (czy jakichś tam swoich celów)?

Za słuszniejsze uważam pozbawienie wolności, żeby morderca mógł zastanowić się nad swoim czynem. A jeśli obudzi się w nim żal, za to, co zrobił to tylko lepiej dla niego, bo to znaczy, że jeszcze ma jakąś resztkę człowieka w sobie. I gorzej- bo z takim poczuciem to raczej źle się żyje.

User-default napisane przez Fionka , 27 marca 2007 14:47:57

65%
35%

wktoś morduje a wy ich chcecie utrzymywać z podatków??? ile ludzi nie ma mieszkań??? zamiast utrzymywać zwyrodnialców lepiej dać chorym dzieciom....

User-default napisane przez madziulap , 27 marca 2007 15:04:19

70%
30%

Jako katolik jestem przeciwo odbieraniu życia komukolwiek za cokolwiek.

Bingola napisane przez Bingola , 27 marca 2007 15:19:50

78%
22%

http://pytamy.interia.pl/question/czy-jestescie-za-przywr-ceniem-kary-mierci/1

Neoshadowman napisane przez neoshadowman , 27 marca 2007 15:20:26

41%
59%

@madziulap W pełni sie z Tobą zgadzam, po jakiego ... wafla mamy ich trzymać w więzieniach?? i płacić za ich posiłki?? żarcie dla więźniów jest lepsze niż to w szpitalach, jeśli ktoś nie wierzy proponuje to sprawdzić na własnej skórze, kara śmierci TAK

User-default napisane przez chongoblanco , 27 marca 2007 15:33:32

86%
14%

Oglądałam kiedyś program w telewizji i tam mówili, że wykonanie kary śmierci kosztuje więcej, niż utrzymanie 20 letniego więźnia z wyrokiem dożywocia (czyli teoretycznie ok. 50 lat). Dlatego warto by się zastanowić czy wydawać na kogoś takiego tyle kasy. Przecież dla takiego człowieka gorsze jest dożywotnie więzienie niż moment cierpienia przy egzekucji.

User-default napisane przez anonim , 27 marca 2007 15:39:54

69%
31%

Jestem przeciwko karze smierci. Nie moglbym zabic bezbronnego czlowieka wiec dlaczego mialby to robic ktos inny?

Lepszy napisane przez lepszy , 27 marca 2007 15:44:57

64%
36%

ja natomiuast proponuje za pedofile obciecie fiutka za kradziez reki za costam nogi itd...

pojedzcie sobie do arabi saudyjskiej tam zalozmy proty przeladunkowe nie wiedza co to jest 3m płot pod napięciem jak w europorcie(roterdam) a najnowszy sprzet rtv/agd z zachodu stoi sobie na ulicy :) posrod setki przechodzacych gapi

Nikt nie tyklnie bo wie ze w sadzie mu przybija wyrok obciecie reki i juz pojawia sie bol.. poklikac sobie pilotem na sony bravia czy nie miec potem czym klikac ;>

User-default napisane przez Andrzej , 27 marca 2007 16:09:06

89%
11%

Zależy jak na to patrzeć.
Hm. wszędzie są problemy z prawem, niekiedy są skazywani niewinni... więc nie mieli by zbyt wiele czasu na odroczenia itp.
Z drugiej strony Ci co są winni w dzisiejszych czasach żyje im się w więzieniu lepiej, a państwo jeszcze za to płaci.

Mhm666 napisane przez mhm666 , 27 marca 2007 16:28:25

64%
36%

ja jestem za karą śmierci, tylko polskie prawo strasznie kuleje. Mogło by się zdarzyć tak, że skazani na nią zostali by ludzie który są nie winni lub nie zasługują na taką karę a osoba która powinna zostać zabita dostała by niższą karę. najpierw trzeba poprawić polskie prawo a dopiero potem zająć się karą śmierci.

User-default napisane przez kuba89 , 27 marca 2007 16:32:06

75%
25%

W Polsce już nie ma prawa... Wogóle to juz nie jest ten dawny kraj... A ja jestem za karą śmierci, jeżeli jest droższa niż 20 letnie więzienie to można inaczej ją wypełniać zamiast wstrzykiwać jakieś trucizny.

Kucici napisane przez Kucici , 27 marca 2007 16:47:32

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad