24 

10 najpilniejszych spraw dla nowego rządu ?  RSS tego pytania  chcesz subskrybować pytanie?  chcesz dodać do ulubionych?

Hazan pytanie napisane przez hazan ,22 października 2007 21:47:13

Co jest waszym zdaniem najpilniejszymi sprawami jakimi powinien zająć się nowy rząd PO?

Podziel się

Odpowiedzi

Chcę głosować, zaloguj mnie!

100%
0%

Dla mnie jedna z najważniejszych spraw poprawić choć trochę stosunki z Rosją, druga ważna dla mnie sprawa - działać intensywnie w prawie Euro 2012, potem dobrze wydawać pieniądze z Unii Eeuropejskiej, dobrze przyjrzeć się polskim służbom specjalnym po rządach PiS-u (wygonić ducha Maciarewicza ze służb wojskowych), napisałbym jeszcze kilka, ale nie che was zanudzać.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 21:56:36

100%
0%

Podatki

Tarcza

Drogi

Oświata

Służba zdrowia

Przestępczość

Zmiana prawa

Irak

Afganistan

Twarz zagranicą

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 21:57:19

67%
33%

1 powołać komisje śledczą ws śmierci Barbary Blidy 2 wycofać polskie wojsko z Iraku 3 podnieść płace minimalną 4 obniżyć podatki 5 uzdrowić sytuacje służby zdrowia 6 zaostrzyć prawo karne 7 zreformować CBA 8 wybudować drogi i stadionu na euro 2012 9 doprowadzić do sytuacji kiedy Polacy będą masowo wracać z zagranicy 10 podnieśc renty i emerytury

Kociewiak napisane przez kociewiak , 22 października 2007 21:59:21

75%
25%

Niech się martwią sami, ja będę obserwować i wyciągać wnioski. Nie mam zamiaru główkować na temat tego co powinni, bo oni są tacy pewni siebie, że chyba nikogo o zdanie pytać nie mają zamiaru. Przecież ta Irlandia, to tylko kwestia czasu. Myślę, że większość wyborców PO czeka na podwyżki i samoloty do Polski, no i może tańszy chleb, ser i jabłka. To był hak Tuska. Wygrał, niech robi. Ja jestem nauczycielem i rewelacji nie oczekuję. Nie jestem naiwna. Jakoś tak jestem ironicznie nastawiona od wczoraj.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:05:03

100%
0%

Problem w tym, że za nieudolność polityków nie ma kary.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:08:30

100%
0%

Slavo - mylisz się jest kara, wczoraj kilku polityków dostało karę.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:16:09

100%
0%

no wlasnie od czego tu zadzac????

KoNiU24 napisane przez KoNiU24 , 22 października 2007 22:18:19

100%
0%

Jaką karę? Niskie wyniki wyborów? A co to za kara?!

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:20:32

100%
0%

Slavo : jeden polityk dostał zółtą kartkę, a dwóch czerwoną, zapewniam Cię, że dla nich to bardzo dotkliwe kary.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:24:06

50%
50%

Jeśli chodzi o Romka, to niesłusznie moim zdaniem :)

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:30:01

100%
0%
  1. Wejście na drogę do zrównania stawek podatkowych 2. Poprawienie reputacji kraju w obrębie Unii Europejskiej, a także poza jej granicami 3. Reforma służby zdrowia 4. Rozpisanie nowego projektu w kwestii budżetowej 5. Wymiana nieudolnie działającej kadry ministerskiej 6. Zadeklarowanie kandydata na premiera 7. Uproszczenie przepisów dotyczących zakładania firm oraz uczynienie ich przyjaźniejszymi dla zagranicznych inwestorów 8. Zrewidowanie projektów dotyczących dróg i infrastruktury 9. Wycofanie polskich wojsk z okupowanych krajów 10. Odpolitycznienie mediów

Nie wiem czy te sprawy są najważniejsze, ale na pewno nie cierpią zwłoki. Jeśli nowy rząd będzie w stanie zrealizować te punkty, uzyska mandat zaufania na kolejnych kilka lat.

Mephic napisane przez Mephic , 22 października 2007 22:32:51

100%
0%
  1. Zachęcenie polskich specjalistów do powrotu z zagranicy 12. reforma prawa karnego i uproszczenie przepisów prawnych, w celu umożliwienia sprawniejszego karania przestępców.(wybaczcie dwa dodatkowe ale są równie ważne jak te poprzednie). No i chyba najważniejsze ze wszystkich - odzyskanie zaufania wyborców. Niech naród wreszcie uwierzy, że politycy nie chcą dla nas źle i większość ich działań wywodzi się głównie z myślenia o dobrze kraju. To będzie chyba najtrudniejsze w realizacji.
Mephic napisane przez Mephic , 22 października 2007 22:36:42

100%
0%

Mephic - odpolitycznić media, jak sobie to wyobrażasz, mają się nie zajmować polityką? Przecież 90% polskich mediów ma prywatnego właściciela, jako PO ma to zrobić?, jedynie co może zmienić to zmienić prawicowe odchylenie tvp bardziej w lewo, najlepiej do centrum.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:38:38

100%
0%

Mówiąc odpolitycznienie, mam na myśli uniezależnienie telewizji publicznej od danej partii. Stworzenie mediów starających się być obiektywnymi. Nie zaznaczyłem, że chodzi mi o media publiczne, mój błąd. A tak na marginesie - stworzenie stabilnej większości (koalicja z odpowiednią partią) jest również kolejną pilną sprawą.

Mephic napisane przez Mephic , 22 października 2007 22:50:49

100%
0%

Aha, mam świadomość, że części tych punktów (tak jak w przypadku mediów) pewnie nie da się łatwo bądź w ogóle zrealizować. Jednak pytanie dotyczy tego co POWINNO zostać zrobione, a nie tego co jest łatwe do zrobienia.

Mephic napisane przez Mephic , 22 października 2007 22:54:06

100%
0%

Mephic: dodam tylko, że dużo słucham polskiego radia (pierwszy program) i tam skrzywienie w prawo jest bardzo, ale to bardzo widoczne, tam tez przydałby sie zwrot do centrum.

User-default napisane przez anonim , 22 października 2007 22:56:22

100%
0%

Ja niestety nie słucham, ale wierzę na słowo. :) W każdym razie mam nadzieję, że będzie się w tym kraju działo coraz lepiej, niezależnie od tego, kto będzie rządził. Jesteśmy w takim punkcie, kiedy powinniśmy przestać myśleć o nazwiskach czy sympatiach, a zacząć zastanawiać się nad dobrem Polski. Jakkolwiek patetycznie to nie brzmi, to tak po prostu jest.

Mephic napisane przez Mephic , 22 października 2007 23:01:00

100%
0%

Chcecie zeby tak ta emigracja z powrotem wracała, pracy nadal dla wykształconych spejalistow nie ma oprocz w hipermarketach na kasach i jakies tam badziewia sama ciekawe co my zrobimy jak oni wroca o tym nie pomysleliście?

User-default napisane przez Kikka , 22 października 2007 23:24:30

100%
0%

Pisząc zachęcić polskich specjalistów, miałem na myśli zachęcenie ich miejscami pracy a nie trzema milionami mieszkań.

Mephic napisane przez Mephic , 22 października 2007 23:38:05

60%
40%

podstawowym punktem Polski żeby cokolwiek coś ruszyło, jest odsunięcie Platformy Obywatelskiej od władzy.

Z1920 napisane przez Z1920 , 23 października 2007 00:28:24

anonim  [login]

(Maks. 3000 znaków wraz ze spacjami)

Dozwolone markdown do formatowania tekstu

Wstawianie grafiki, aktywnych linków i skryptów dostępne dla zalogowanych

zaloguj się aby dodać film

Podglad