zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych
ata-ata

Takie bardzo prozaiczne pytanie: Jak kroicie cebule w plasterki?

ata-ata | 17 lutego 2017 16:51:27 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook


...bo ja nie daje rady. Mam do pokrojenia pare cebul, ale jak przytrzymuje lewa reka, kroje prawa to dochodze tylko do polowy, potem to nieszczesne warzywo wyslizguje mi sie z rak...nawet jak przekroje na polowe to tez sie nie udaje
Macie na to sposob???

Ostatnia aktualizacja: 17-02-2017 16:54:29
0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 61 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz
tagi: cebula
Autsajder

Autsajder | 17 lutego 2017 16:54:26
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

No co Ty @ ata.
Cebulę kroi żona.Wystawiony język
Mnie  makijaż rozmazałby się przecież.Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 16:55:54
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

no tak...Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 16:54:50
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja mam sposób na to, aby się nie rozwarstwiała mi cebula podczas krojenia - połówkę nacinam wzdłuż, ale nie do końca, aby koniec trzymał całość - i wtedy kroję w poprzek.
A co do samego wyślizgiwania, to raczej nie mam z tym problemu;)

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 16:56:23
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

ale wtedy wychodza cwiartki plasterkow...

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 16:57:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Za to bardzo często łzy mi lecą i nie lubię przez to kroić cebuli... wrażliwy za bardzo jestem na jej cierpienia;P

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 16:58:13
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

A muszą być całe plasterki?;)
Może powinnaś sobie kupić taką tarkę, która ma pojedyncze ostrze do krojenia talarków właśnie?;)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
mnbvcxz1234567890

mnbvcxz1234567890 | 17 lutego 2017 17:25:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

tomekloko  następnym razem krój cebulę blisko otwartego okna nie będziesz płakał nad nią ...Mrugnięcie 

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 17:26:42
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

mnbvcxz1234567890 O różnych sposobach czytałem - na mnie żaden nie działa;) Po prostu muszę wylać nieco łez;)

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
mnbvcxz1234567890

mnbvcxz1234567890 | 17 lutego 2017 17:31:05
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

 tomekloko mnie tez chciało się z tego śmiać ale coś tam działa otwarcie okna wymusza ruch powietrza i pewnie dlatego ..Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 17 lutego 2017 18:50:35
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

mnbvcxz1234567890   Spróbujcie krajać te cebule pod wodą, co do tarki to musi ona mieć ostry nóż i na górze zabezpieczenie z czym jest trudno - mam kilka ale to tandeta i się nie sprawdza w praktyce, nawet Moulinex reklamowany z cebulą ma problem, a pomidory czy ogórki sieka na plastry

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 17 lutego 2017 19:47:13

Jak kroisz dużo cebuli,to weź do ust kilka zapałek,oczywiście siarką na zewnątrz:)tomekloko

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 20:43:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

ufff
jak dobrze zes mi powiedziala: siarka na zewnatrz Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 16:59:01
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

dziwne, ze jak dotad to sami panowie odpowiadaja??? Zaskoczony

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 16:59:19
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Pokrój do połowy i weź następną cebulę, problem wyślizgiwania się z głowy 

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 18:33:40
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

hahaha

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 17 lutego 2017 17:02:30

Normalnie kroję.Prawdopodobnie masz za tępy nóż,a do cebuli musi być ostry

0 ładowanie danych... 7 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 17 lutego 2017 17:38:54

Prawda. Ale warto to rozszerzyć.

Do krojenia cebuli potrzebny bardzo ostry nóż. Cebula nie lubi być maltretowana tępym narzędziem. Takie "wyciśnięte"  talarki, piórka czy kostka będą gorzkie po obróbce termicznej. 
Ostry nóż zredukuje również wydzielanie soków, które drażnią oczy podczas krojenia.
Ostry nóż ułatwia pracę. Nie przybije się przecież gwożdzia, używając do tego gumowego młotka.
I ciekawostka:
Łatwiej się skaleczyć tępym nóżem niż ostrym.

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 18:33:25
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

dzieki za rady brzydula-b, ZiraaeL

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
birbant

birbant | 17 lutego 2017 17:05:06
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Mam małe, ale silne dłonie i potrafię przytrzymać cebulę, jak chcę ją na plasterki. Nieraz jestem proszony, abym komuś pokroił. 

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 18:32:08
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

troche jednak za daleko do ciebie...

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 17:05:41
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Ja zostawiam ogonek, odkrawam kawałek cebuli z którejś strony - tą stroną kładę na deskę i trzymając za wspomniany ogonek tnę aż po........ogon Uśmiech

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
Autsajder

Autsajder | 17 lutego 2017 17:08:34
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

witch21 czy dalej uwazasz,że chciałbym być cebulą?Wystawiony język

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 17:10:15
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

tylko ogonki w głowie ;D

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 17:13:21
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

@Autsajder nie wątpię - ogonek przecież zostaje Mrugnięcie

@janusmakroniusz to chyba zdrowe myślenie Śmiech

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 17:15:40
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

ponoć mówią: że od przybytku głowa nie boli, jednak co za dużo ... :D

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
Autsajder

Autsajder | 17 lutego 2017 17:16:22
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

witch21 obiecanki cacanki a głupiemu Zmieszany stoi.
Mecz mnie dręcz mnie a ja i tak uśmiechnę się pięknie.Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 17:53:00
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

@janusmakroniusz a gdzie napisałam, że myślę tylko i wyłącznie o "ogonkach"? Przyganiał kocioł garnkowi Wystawiony język

@Autsajder kurdek, przecież Ty nie jesteś głupi - i co teraz? Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 17:54:40
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

ciiicho (nie tak głośno), bo się wyda o czym myślę ;D

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
Autsajder

Autsajder | 17 lutego 2017 17:59:06
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Wiem wiem witch21 niemniej jednak najtęższe umysły głupieją.
A to wszystko przez Ciebie i co teraz?Pocałunek

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 17:59:54
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

@janusmakroniusz przecież "cienką" czcionką napisałam - nie zauważą :)))

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 18:02:26
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

@Autsajder damy radę - a jak nie to odwiedzimy sąsiadów Pocałunek

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
Autsajder

Autsajder | 17 lutego 2017 18:05:54
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Powiedz proszę
Na jakim kamieniu rodzą się takie dziewczyny?Zmieszanywitch21

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 18:18:52
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

@Autsajder na dużym kamieniu nerkowym Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 18:31:46
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

sprobuje tak...

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 18:48:26
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

witch21, Autsajder, janusmakroniusz
zastanawiam sie czy ciut nie odbiegliscie od tematu...Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 18:50:07
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

nie skądże, wszystko się mieści w temacie krojenia;))

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 18:52:16
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Atuś jeżeli już to naprawdę tylko tyci - przecież my o ogonku a ten cebula posiada Mrugnięcie. Idę cebulę kroić, popłaczę sobie do woli z powodu braku zrozumienia na tym forum Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 19:11:13
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

no juz nie placz, nie placz masz na pocieszenie

Bildergebnis für katzen trost comic


hmmmm....cos mi sie na tym obrazku nie zgadza...
to moze tak:

Bildergebnis für katzen trost comic
to juz chyba bardziej pasuje, prawda?
ale masz wybor  witch21

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 19:15:15
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Ata wybieram obrazek numer 1. Nie przepadam za kotami a słodyczy nie jem - wypadło na "bulgota" Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 19:21:15
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

odhaczone, zaakceptowane Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 19:28:38
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

krojenia, powiadasz...
a moze masz na mysli cos innegoj anusmakroniusz

Bildergebnis für männchen fragen

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 20:36:00
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

dobra, już będę grzeczny :D

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 17:08:27
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

tak jak piszesz i nie mam z tym problemów - obojętnie czy plastry, czy kostka. Może sekretem jest nóż?

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 18:30:13
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

hmmm. moze I masz racje
moze noz nie dosc ostry???

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 18 lutego 2017 00:45:35
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

ata-ata   Nóż musi być naprawdę ostry, byś nie doświadczyła łzawienia oczu z wydzielania się siarkowodoru z cebuli, tępym nożem tylko miażdżysz komórki z gazem i ich się uwalnia więcej niż przy krojeniu ostrym - sok z cebuli wtedy zamyka pory z gazem i jest dużo mniejsza reakcja z powietrzem - dlatego wydzielają się łzy, można wówczas oczy przemyć zimną wodą, byle nie wetrzeć sobie soku z palców do oczów Śmiech

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 z 2

Koszulki pytamy.pl

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 175,8 pkt elsieelsie
  2. 2 111,1 pkt okonekokonek
  3. 3 101,7 pkt ata-ataata-ata
  4. 4 85,9 pkt collins01collins01
  5. 5 85,4 pkt ptakwodnyptakwodny
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

ata-ata Blue13 leone2 Madman18 elsie mamita Bocca-Lupo
Zgłoś błąd