zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych
antysocjalista

Robiliście kiedyś sami tort?

antysocjalista | 25 stycznia 2017 09:41:23 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook



Jak tak podsumować koszt substratów i roboczogodziny to chyba dużo taniej nie wychodzi robić samemu tort. W cukierni tort kupuję za 30 zł sztuka. Wielkości tego na ilustracji. Żeby taki samemu zrobić wydałbym pewnie ze 17 zł i poświęcił na to cały czas wolny jednego dnia, a więc ze 4 roboczogodziny. 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 49 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz

anonymous | 25 stycznia 2017 09:43:25
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Zrobisz coś samemu i jest bezcenna satysfakcja. Tylko, że z tortem, to bywa trudno

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
antysocjalista

antysocjalista | 25 stycznia 2017 09:44:45
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

no ja robię kartoflaki, sosy, potrawki, pieczenie - ale słodkich ciast staram się nie ruszać. 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 25 stycznia 2017 09:49:51
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Do tortu jeszcze nie podchodziłem, ale mam i takie plany na przyszłość. Na razie doszedłem do perfekcji w cieście drożdżowym i szarlotka niezła mi wychodzi. Wyluzowany
A co do wytworów z cukierni, to coraz częściej te "gomoły" lukru i przesłodzonej piany ze śladowymi ilościami biszkopta ciężko jest mi tortami nazwać ...

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 25 stycznia 2017 09:57:31
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Mdli mnie na samą myśl o takim przeslodzonym torcie

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
antysocjalista

antysocjalista | 25 stycznia 2017 10:03:40
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

przecież właśnie na tym polega tort i tym różni się od ciasta z kremem, że w torcie chodzi o to aby było jak najmniej ciasta, a jak najwięcej kremu. 
Dlatego lubię jeść tylko torty :) 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 25 stycznia 2017 10:19:03
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Jak dla mnie tort, jest to aromatyczny biszkopt nasączony cytrynowym ponczem z dodatkiem alkoholu i odpowiednią ilością masy tortowej (nie więcej jak jakieś 40-50% ogółu), przekładany również jakąś kwaskową konfiturą lub owocami, a nie sam lukier i jakaś piana.

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
antysocjalista

antysocjalista | 25 stycznia 2017 10:27:31
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

heh - no dobra to moja definicja dobrego tortu:

dwa lub trzy bardzo cienkie kawałki biszkoptu przełożone kremami, bakaliami, galaretką, bez dodatku śmierdzącego alkoholu, wszystko otoczone bitą śmietaną, która powinna stanowić nie mniej niż 50% objętości tortu Wystawiony język

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 25 stycznia 2017 10:44:29
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

No cóż, co kto lubi. Na szczęście oba typy tortu są u nas dostępne.
Tortowe multikulti nie jest takie złe ... Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 25 stycznia 2017 10:29:31
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

nooo ale ten dekolt...nie do przeceny!Zaklepany@antysocjalista

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 25 stycznia 2017 14:02:48
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

elsie  Zaskoczony  nawet tego nie zauważyłem, już przewijam hm. piersi są dla niemowlaków do karmienia a nie do zabawy Śmiech, Tort biszkoptowy to najłatwiejsza rzecz, jeśli swojej roboty to tym bardziej cieszy podniebienie i zawsze taniej wychodzi niż zamówiony, wszystko się rozbija o dodatki - kremy, ile piętrowy, ozdoby czy inne udziwnienia - świeczki czy figurki, kwiatki, moje żyły bardzo krótko na stole Zaklepany, no ja się normalnie marnuje

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 25 stycznia 2017 18:40:39
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

ooo ja Cie podziwiam!!!Zaskoczonynawet nie probowalam...kaziu_61

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 00:13:51
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

elsie   Ponieważ jesteś rozchorowana to nie będę cię namawiał, niemniej warto, chociaż dla samej to mniejsze tortownice też są. Dla swoich bliźniaków co piątek robiłem 1 blachę 30 cm - z tego 1/4 dla mnie za robotę, jak sobie jedli to wychodziło że są głodzeni, zbierało mi się na płacz i nic nie mogłem z tym zrobić, o dziwo brzuszki ich nie bolały, dla uspokojenia sytuacji po chudej porcji dostała też była żona jak i jej rodzice, tyle że to nic nie zmieniło w moich relacjach z byłą, a dzieciaczki po zjedzeniu podziękowały i same poszły spać, cały mój zapas malin i truskawek z zapraw, jak i część zamrożona się skończyła. Oprócz tego torta konkretnego to jeszcze polubiły mój sernik i pieczony i na zimnoŚmiech, Kiedyś do pracy zrobiłem swój urodzinowy to nic nie zostało

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 26 stycznia 2017 01:15:56
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

ajjjjj Kaziu......slinka leci!i to z zaprawek domowych...Śmiechkaziu_61

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 01:28:12
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

elsie   No nie da się ukryć że tak z własnoręcznych zapraw, co prawda same maliny to dzieło wspólne + dzieci ze wspólnych wypraw po lasach - nierzadko mi spały na rękach oboje, chociaż tyle mogłem dla nich zrobić, ale pozostałe owoce - gruszki, truskawki, czereśnie ,jabłka, wiśnie czy inne to ludzie sami dawali dla dzieci, marnotrawstwa nie lubię to pozostało to zapakować do szkieł, ale i warzywa są ogórki, pikle, papryka, marchewka z groszkiem, były buraczki i coś tam jeszcze, część powydawałem innym, ale i tak zostało dużo i obecnie nie robię - regały tak zapakowane że na dalej brak miejsc, a puste szkiełka też rozdaję jak potrzeba

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 26 stycznia 2017 01:38:50
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

nooo to ja sie musze do Ciebie zakrasc...Śmiechkaziu_61

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 01:44:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

elsie   Weż ile uradzisz, albo tyle ile ważysz Zaklepany

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 26 stycznia 2017 01:46:33
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

to musze TIRa skombinowac!!!Zaklepanykaziu_61

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 01:48:09
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

elsie Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 26 stycznia 2017 01:54:14
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

kaziu_61 Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 25 stycznia 2017 10:29:50
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

U mnie tort robiony na zamowienie,to koszt ok 200zl,ale jest faktycznie piekny i smaczny :-)
W tym roku robilam sama tort od podstaw,wizualnie nie bylo zle(choc dobrze tez nie)za to w smaku niebo w gebie,nigdy smaczniejszego nie jadlam,spokojnie kilogram mozna bylo zjesc za jednym posiedzeniem i nie mialo sie dość,pychota,z pewnoscia nie byl to moj ostatni tort :-)

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj
antysocjalista

antysocjalista | 25 stycznia 2017 10:33:59
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

jak można zjeść kilogram tortu? Zaskoczony Przecież to jest słodkie, to nie są ziemniaki ani chleb... 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 25 stycznia 2017 10:36:20
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Moj byl ze zbledowanymi owocami i bita śmietaną,cos pysznego,tego tortu mozna bylo :-)

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 25 stycznia 2017 10:42:22
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

.   

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 25 stycznia 2017 10:53:23
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Moja matka robi prawie beztłuszczowy i niezbyt słodki, niestety jest tak smaczny ze zjada sie go o duzo za duzo :)

0 ładowanie danych... 7 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 25 stycznia 2017 14:11:57
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

antysocjalista   Dobre ciasto musi być od dobrego cukiernika który wyważy poszczególne składniki - muszą się złożyć na całe ciasto, a nie na poszczególne warstwy, stąd wychodzą przedobrzone za słodkie, kompozycja całości smaku świadczy o jakości cukiernika, kiedyś w podstawówce dorabiałem w wolnym czasie pracując na różnych weselach z poręczenia innych, męczące było ale i satysfakcja duża, stół zawalony różnym jedzeniem, a ciasto znikało szybciej niż wystawiony alkohol - o czy uprzedzałem państwa młodych, że po tym nie będę dorabiał nowych zestawów, bo to nie wykonalne, same panie młode też w tym uczestniczyły z myślą o swej przyszłości, więc miałem pomoc  

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 25 stycznia 2017 14:22:30
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

kurdegunda  Przecież jest ładny i super, widać że swojski to musi być smaczny, nie rozumiem innych kobiet, jedzenie jest wspaniałe jak jest samodzielnie zrobione, ważne by go nie zabrakło, nikt nie musi być lepszy od cukiernika zawodowego Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 00:19:37
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

kurdegunda  To grubo przepłaciłaś, u mnie w cukiernii dostajesz katalog ich wyrobów i sama dobierasz dodatki, blacha 30 cm to niecałe 40 zł w średnio bogatej wersji Śmiech, brawo dla ciebie że sama próbujesz 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 26 stycznia 2017 01:12:16
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

uuu, to ja bym juz ze stowe wazyla!!!Śmiech- Pitbull

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 16:24:01
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

elsie  Nie da rady tyle ważyć Śmiech, bo to chwilowe kalorie które organizm sobie przetworzy na potrzebne dla organizmu składniki, część sobie magazynuje na gorsze momenty jako wasze boczki czy łałdki albo brzuszki, a wy nawiedzone swoim wyglądem robicie sobie diety aby się tego pozbyć, i tak sobie szkodzicie swojemu organizmowi. Wam się wydaje że wiecie lepiej co wam pasuje,a w sumie nic nie wiecie bo wasz organizm już w młodości został do tego zaprogramowany w DNA, że ma konkretne składniki sobie odłożyć po przetworzeniu, a wy to co wasz organizm sobie zaplanował to usuwacie i organizm od nowa w trakcie regeneracji sobie to wszystko odtwarza i dopiero macie problem - oponki, obwieszone skorą i tłuszczem, resztę wypocisz, część wydalisz i bilans wychodzi na zero, ale dalej walczycie z dziwnymi dietami które do was nie pasują, bo każda z was ma inny organizm w którym wszystko jest poukładane - nie da się na silę zmienić tego rytmu, na starość będziesz ważyć coraz mniej, podobnie ja, bo już nie ma takiego zapotrzebowania - organizm sam przechodzi w kolejny tryb dostosowany do twego trybu życia, podobnie w sporcie np. tryb siłowy to są wybierane konkretne składniki a zbędne są usuwane, śmieszą mnie wypowiedzi dziwnych dietetyków którzy sobie zaprzeczają że dziś polecają np. jajka czy konkretne tłuszcze a następnego dnia ktoś inny to zmienia bo szkodliwe 

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 25 stycznia 2017 11:31:52
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Zawsze robie sama, ostatnio korzenny wyszedł za duży ale za to był bardzo dobry:

Zdjęcie użytkownika Nadia Ok.

0 ładowanie danych... 7 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 26 stycznia 2017 01:13:14
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

o, ale fajny! z checia bym zjadla...Zmieszanyarinkao

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 26 stycznia 2017 12:22:22
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Patrząc na to zdjęcie to szczerze zaczynam wątpić, żeby istniało coś takiego jak za duży tort ... Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 26 stycznia 2017 13:37:01
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Miał 4 warstwy ciasteczkowo cynamonowe, orzechową i pomarańczową :) elsie

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 25 stycznia 2017 11:32:03
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Robię różne cukiernicze przysmaki bo lubię. 
W szczególności specjalizuje się w sernikach na milion sposobów. 
Odkąd mieszkam z pewnym cukierożercą robię 2 razy w tygodniu jakieś ciasto, tort etc. 

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
MigrantWorker

MigrantWorker | 25 stycznia 2017 11:48:40

Zrób razem z dzieckiem. Nauczy się czegoś o pieczeniu przy okazji i dzięki temu zaoszczędzisz koszt kursu gotowania.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
antysocjalista

antysocjalista | 25 stycznia 2017 11:51:38
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

heheh - no nie bardzo. 
Pizzę razem robimy. Dla mnie tort to brudna robota. 
Ja musze pracować nożem a nie packą. 
Sam zresztą nie jadam słodkich. 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 25 stycznia 2017 14:26:16
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

MigrantWorker   Swoje robiłem z synem, gdy miał 4 lata, córce dobrze wychodziło jedzenie i to zostało do dziś, ale syn coś tam nieraz wypiecze żonie młodej, choć przymusu nie miał 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
znafca_żyta

znafca_żyta | 25 stycznia 2017 19:20:34

Torty kupuję i Chińczyków. Owocowe to niebo w gębie. Robić się nie opłaca. Podobnie makowca i wszystkich innych dostępnych w sklepie ciast. Chociaż najlepsze drożdżowe robiła moja babcia i żadne kupne mu nie dorówna, niestety już nie żyje. 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 25 stycznia 2017 19:58:16
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

u mnie taniej kupic,  czasem robie domowy wg przepisu przodkow (nie zajmuje to 4 godzin, ze zmywaniem wlacznie) - ale to jak jest wiecej chetnych do zjedzenia.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
Kropl@

Kropl@ | 25 stycznia 2017 20:16:56
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Wiele razy robiłam torty. 
Gdy miałam więcej czasu robiłam też na rodzinne imprezy jeśli mnie ktoś poprosił. 
Największy jaki robiłam był na komunię ok. 40 gości wtedy się stresowałam, bo to  duża odpowiedzialność. 
Teraz nie mam czasu, ale dla mnie to fajna zabawa jest. 
Tort domowy może kosztować dużo więcej niż z cukierni. Cena zależy od przepisu i dekoracji. 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 26 stycznia 2017 00:31:53
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Kropl@  Ja kasowałem tylko za produkty potrzebne które musiałem zakupić do zamówienia, a i tak dostawałem dużo więcej, pomimo że nie robiłem dla zysku, zdarza się ze ci dla których to robiłem, wracają do mnie z prośbą o ponowny ten sam wypiek, nawet nie mają ustalone terminu - ważne by był. Ty robiłaś na komunie a ja po kilka różnych na wesela, kiedyś myślałem o pracy w typowej cukierni, niemniej nieuczciwość samych piekarzy mnie przerażała i z tego zrezygnowałem 

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
Kropl@

Kropl@ | 26 stycznia 2017 17:57:50
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Ja robiłam tylko dla rodziny i znajomych, bo wiedzieli, że lubię robić torty no i nie chcieli prezentu kupionego tylko tort ode mnie Mrugnięcie
Imieniny tort od @Kropili, urodziny tort... narodziny dziecka tort, zaręczyny tort...Śmiech każda okazja dobra. 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 z 2

Koszulki pytamy.pl

Podobne pytania

wilczyca

Co robić w domu ze znajomymi?

19 odpowiedzi i komentarzy
Malibue

Czym się interesujecie?

9 odpowiedzi i komentarzy

Czy jesteś wolnym elektronem?

3 odpowiedzi i komentarzy
irena

gdzie byliscie na wakacjach?

8 odpowiedzi i komentarzy

W jakim jesteś stanie cywilnym?

16 odpowiedzi i komentarzy

Czy wygrał ktos z firmą windykacyjną ?

1 odpowiedzi i komentarzy
czarlotka

Imprezujecie???

11 odpowiedzi i komentarzy

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 34,8 pkt elsieelsie
  2. 2 19,4 pkt ata-ataata-ata
  3. 3 16,6 pkt kaziu_61kaziu_61
  4. 4 11,8 pkt collins01collins01
  5. 5 11,6 pkt miLejdismiLejdis
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

Kropl@ eien Alice-in-wonderland Madman18 leone2 Aszka_ ata-ata
Zgłoś błąd