zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych
seba21

Przepis na dobry stek?

seba21 | 12 września 2006 18:24:15 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Czy może ktoś powiedzieć jak domowym sposobem zrobić dobrze wysmażony stek? - chodzi mi o sprawdzony przepis a nie link do jakiegoś serwisu kucharskiego

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 19 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz
tagi: dom, gotowanie
Donna

Donna | 12 września 2006 20:34:08

Niestety ale w Polsce nie zrobisz dobrego steku bo krowy sa hodowane i karmione inaczej niz na zachodzie i stek wychodzi twardy, suchy i niesmaczny. A stek robi sie prosto, mieso posolisz i popieprzysz , wrzucasz na gryl , 5 min z jednej strony, 5 z drugiej, polewasz sosem do stekow i gotowe. Jezeli chcesz zrobic dobry stekw Polsce to do tego nadaje sie tylko poledwica wolowa i to mozesz zrobic na patelni i jak pisalam 4 min z jednej i 4 z drugiej strony. Ja lubie smazyc poledwice na masle z olowa z oliwek.

2 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 12 września 2006 21:02:37
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Donna, ale jakiej on jest grubości i jaka temperatura patelni aby był w środku różowy dla tych 4 minut ? Czy tylko pozostaje metoda prób i błędów ? Piotr.

1 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
kubas

kubas | 12 września 2006 21:15:54

Donna, nie gadzam się z Tobą: mięso solisz i pieprzysz NA TALERZU bo inaczej stwardnieje (mięso), Smażysz krócej, ok 1-2 min. na każdą stronę. Jeśli ma być dobrze wysmażony, przeryważ smażenie w momencie kiedy po lekkim naciśnięciu mięsa widelcem przestanie wylatywać krew. Wołowinę smaży się albo krótko (do 3 minut), albo bardzo długo (do 3 godzin), żeby była krucha. Zgadzam się z Tobą co do hodowli krów. Może komuś się uda kupić importowane z Argentyny albo Australii.. jak nie, ważne, żeby zakupionego mięcha NIE ROZBIJAĆ!!!, ale szpikulcem do zrazów nakłuć kilkanaście razy. Smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu, ew. sklarowanym maśle

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
mmm12

mmm12 | 25 lutego 2013 15:31:29

oj  glupoty  gadasz.....  niby  mowia  ze  mieso  posolone  przed twardnieje,   ale  przeciez  jak  sie  nie  posoli  przed  to  bedzie  bez  smaku...wiec  spokojnie  mozna  posolic przed,,,,   a robiles  kiedys  stek w ogole?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 28 kwietnia 2008 15:45:18
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

klucie steków to herezja

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2009 20:30:19
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja mieszkam w UK i właśnie dzisiaj zrobiłam pyszny stek,palce lizać.Mięsko było pyszne wystraczy na gorącej patelni smażyć max do 3 minut z każdej strony, na tależu posolic i dodać odrobinę pieprzu-do smaku.Smacznego!!

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 1 sierpnia 2009 20:31:33
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

A zapomniałam moje steki były grubości ok.2 cm.nie więcej.

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 10 grudnia 2009 18:50:18
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja wam podam prawdziwy przepis na najlepsze steki czy to z polskiej wołowiny czy z USA.

Najpierw trzeba zrobić marynatę: -oliwa z oliwek -musztarda -sól -pieprz -odrobina Maggie -2 łyżki octu

Grube plastry wołowiny (ja robie takie ok 2-2,5cm) tniemy nożem w szachownice - czyli robimy wielkie literki X z jednej i z drugiej strony naszego steku. Tak pokrojone mięso wrzucamy do marynaty którą wcześniej zrobiliśmy i odstawiamy na 24h do lodówki. Dzięki przyprawom mięso nabierze aromatu, a dzięki octowi skruszeje. Pieczemy wg uznania z jednej i drugiej strony. Ja zawsze robiłem na oliwie, nie sprawdzałem na maśle.

Tak zaprawione i przyrządzone steki są bardzo miękkie i na prawedę smaczne. Polecam jeść z frytkami (oczywiście własnej roboty, bo sklepowe-mrożone zawsze smakują jak siano!)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 25 stycznia 2010 18:11:11
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

a jak smakuje siano???

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 31 stycznia 2010 21:57:16
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Najważniejsza rzecz, to kupić wołowinę najlepszej jakości (można ją poznać po jasnej barwie i matowej powierzchni, najlepiej polędwicę, ew. rostbef). Mięso pokroić w grube plastry w poprzek włókien i zamarynować na noc. Nie należy mięsa tłuc lub nakłuwać, bo wypłyną z niego soki. Smażyć krótko na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na dużym gazie. Solić dopiero po usmażeniu. Po usmażeniu dobrze jest zawinąć stek z kawałkiem masła w folię aluminiową na 2 minuty, żeby "doszedł".

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 9 marca 2010 14:18:11
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

siano smakuje tak samo jak frytki ze sklepu (mrożone)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 z 2

AMA i nowy profil

Podobne pytania

japa2

Jaki pies do domu?

175 odpowiedzi i komentarzy
songokuu

Jak "działa" muszla klozetowa?

24 odpowiedzi i komentarzy
jakata

Projekt Domu?

10 odpowiedzi i komentarzy
TeamGeist

Jak walczyć z MRÓWKAMI w domu???

17 odpowiedzi i komentarzy
alias

Budowa domu ?

14 odpowiedzi i komentarzy
macciek

Dobre przepisy na spaghetti.

6 odpowiedzi i komentarzy
krzysztof

wynajem mieszkania

7 odpowiedzi i komentarzy
renia

Firma remontowo budowlana

5 odpowiedzi i komentarzy

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 112,5 pkt MoltoBeneMoltoBene
  2. 2 97,8 pkt przechodzienprzechodzien
  3. 3 68,2 pkt  adell adell
  4. 4 59,3 pkt znafca_rzyciaznafca_rzycia
  5. 5 54,1 pkt rymcymcymrymcymcym
więcej rankingów

Koszulki pytamy.pl

Eksperci w kategorii:

uszatyarbuz annform jasny halogen 3 Areta Kotałek  adell dedlx
Zgłoś błąd