zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych
kurdegunda

Polecam eksperymentować w kuchni :))) Poradnik

kurdegunda | 7 stycznia 2017 19:18:45 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Po wczorajszych wypiekach została mi całkiem sporo dyni,no i co tu z nią zrobić,na zupę dyniową nie miałam ochoty,jednocześnie potrzebowałam mięsa na pierogi,okazało się,że w lodówce mam cudną kapuchę kiszoną z bardzo dobrego źródła(nie sklepu),więc padło na kapuśniak:))))
Wierzcie mi-fantastyczne połączenie,dynia plus kapusta kiszona,wspaniały smak :)))
Ja wszystkie warzywa (marchew,pietruszka,seler,dynia)ucieram na grubych oczkach tarki,kapustę kroję ,nie robię zasmażki,oczywiście liść laurowy i ziele angielskie tak jak przy tradycyjnym kapuśniaku:)
Tej dyni miałam grubo ponad kilogram,kapusty podobnie-około kilograma.

Na ten moment w tym wydaniu dynia smakowała mi najbardziej :)))

Ostatnia aktualizacja: 07-01-2017 19:24:18
0 ładowanie danych... 14 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 34 odpowiedz

anonymous | 7 stycznia 2017 19:38:50
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Jak gotuje to zawsze eksperymentuje ze względu, że na jednym talerzu musi być mięso i to sporo, a na drugim wege... Uczy to kreatywności
W najgorszym wypadku łączą nas owoce morze... 
A dynie często traktujemy jak bataty...

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 19:41:53
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

W takiej postaci niezbyt mi smakuje,a to dlatego,że nie przepadam za dynią na słodko,a właśnie słodka jest sama w sobie,dokładnie tak jak bataty,dlatego zawsze przełamuję jej naturalny smak:)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 7 stycznia 2017 19:44:49
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

To mogę polecić w takim razie krem z krewetek z mleczkiem kokosowym... wbrew pozorom nie jest to słodkie.. 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 19:48:02
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Ogólnie nie przepadam za konsystencją krewetek  przez co ni w ząb nie jestem w stanie skupić się na smaku,rosną mi w ustach,jakbym rozgryzała jakiegoś robala(ach ta wyobraźnia)...ale może zmiksowane będę w stanie skonsumować,podaj tylko przepis :)))(jeżeli nie są miksowane,to nie podawaj i tak nie dam rady przełknąć :)))

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
Kropl@

Kropl@ | 7 stycznia 2017 19:40:08
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Bałabym się te składniki połączyć, a eksperymentować lubię. 
Szkoda, że nie mogę skosztować odrobinę i przekonać się, że naprawdę dobre. Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 19:44:43
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Też nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie,okazało się,że smak super,właściwie to nikt nawet by nie pomyślał,że jest tam dynia,wygląda jakby było dużo marchewki:))
Ogólnie to kapuśniak w zdrowym wydaniu,dla każdego :)

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
Kropl@

Kropl@ | 7 stycznia 2017 19:50:35
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Wierzę ci na słowo w sumie to mi raczej by smakowało, bo lubię takie warzywne klimaty. 
Nie wiem co na to reszta rodziny, bo za dynią nie przepadają, ale jak piszesz, że dynia nie dominuje i bardziej jak marchewka to rzeczywiście powinno być ok. Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 7 stycznia 2017 20:03:56

Pytanie (?) zostało zgłoszone do moderacji.


Powód: Zbyt apetyczne, by mogło być prawdziwe.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:07:22
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Śmiech

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 7 stycznia 2017 20:04:25
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Chętnie spróbuję tego wynalazku, lubię nowe kuchenne wyzwania Śmiech 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 7 stycznia 2017 20:16:03
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

dynia z kiszona kapusta? zupe krem z dyni i slodkiej kapusty to jadlam, z kiszona jeszcze nie kombinowalam.
ogolnie dynia jest mocno niedoceniana w kuchni - choc przyznam sie, ze najbardziej lubie tradycyjna - pokrojona w kostke w aromatyzowanym occie 

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:21:51
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Przyznam,że lubię aby to co robię nie tylko było smaczne,ale i zdrowe,marynaty jako takie się nie łapią więc raczej nie robię,ale robiłam pikle z ogórków i zabrakło mi kiedyś do słoika,dołożyłam dynię i była o niebo lepsza od tych ogórków które i tak były genialne w smaku

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 7 stycznia 2017 20:31:31
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

w Hiszpanii robienie przetworow to raczej dla smaku czy aromatu - bo swieze (rozne) sezonowe zielsko jest caly rok,  zawsze cos znajdziesz.
tak zrobilam kilka sloiczkow dyni, zrobie domowa konfiture z truskawek (sezon to tak za miesiac) potem troche czeresni i po klopocie. 
a niestety kiszonki w tym klimacie nie wychodza - laktobakterie ciepla nie lubia. 
za to do winogron drozdzy dodawac nie trzeba, zeby wino zrobic?
tylko po co robic, jak takie obiadowe mozna prosto z beczulki za grosze kupic?

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:35:28
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Pychośne to Wasze wino z beczki,przyznaję :)))

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 7 stycznia 2017 20:28:04
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Dynia , przekleństwo mojego dzieciństwa , do dzisiaj za nią nie przepadam 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 7 stycznia 2017 20:29:04
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

A ja uwielbiam dynię, paprykę, brukselkę... Pycha ;))

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 7 stycznia 2017 20:31:39
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

dynia fuuj Tensor -

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:31:57
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Spróbuj w tym wydaniu,zdziwisz się :)))
Ja ogólnie dyni jako takiej nie znam,moja przygoda z nią zaczęła się gdy sąsiadka przyniosła mi pół dyni)bagatelka z 5kg) szkoda było wyrzucić,wymyśliłam sobie zupę i placki,udały się,ale na słodko przyznaję ,ze nie lubię,tak samo jak kaszy jaglanej:)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 7 stycznia 2017 20:34:42
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

to tak jak niektorzy patrza na mnie ze zgroza jak wcinam ze smakiem szpinak? ale na swoje usprawiedliwienie mam, ze szpinaku u mnie sie w domu nie jadalo i po raz pierwszy sprobowalam juz jako dorosla osoba - nie mialam urazu z dziecinstwa. natomiast mam do surowej tartej marchewki posypanej cukrem.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 7 stycznia 2017 20:35:15
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Spróbuje kurdegunda , ale jak nie będzie smakowała , to swoją porcję Tobie odeśle Śmiech Kapuśniak to lubię , to może ...

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:36:32
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

No coś Ty mark3,brukselka jest fuuuuj:)))

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:38:13
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

A ja miałam uraz z dzieciństwa,długie lata nie jadłam,dopoki nie zrobiłam po swojemu,od tamtej pory zakochałam się w szpinaku,okonekŚmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 7 stycznia 2017 20:44:26
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Brukselka ma niepowtarzalny, pyszny smak Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 20:52:08
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Niepowtarzalny...to faktNiezdecydowany

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 7 stycznia 2017 22:03:47
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

kurdegunda sparzony szpinak zasmazany na oliwie z czosnkiem i posiekanymi orzechami (w oryginale sa piniowe, ale ja wole inne) to niebo w gebie.

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 22:07:10
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Ja zdecydowanie preferuję świeży wrzucany na patelnię,dodatki już wtedy nie mają znaczenia,zawsze jest dobry,okonek

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 7 stycznia 2017 21:53:46
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

kurdegunda   Brawo dla ciebie, ja także lubię eksperymentować w kuchni z jedzeniem

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 7 stycznia 2017 23:49:52
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Ty to masz pomysly!Zaskoczony ale rzeczywiscie moglo wyjsc cudoŚmiechkurdegunda

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 23:53:13
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

ŚmiechNo ba :))

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 7 stycznia 2017 23:57:19
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

a ja mam na jutro ogorkowa, ale z mrozonki...Mrugnięcie ale bardzo sobie chwale!Śmiechkurdegunda

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 7 stycznia 2017 23:59:36
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Nie gotuję zup z mrożonek,jakoś mi nie podchodzą,wolę jednak świeże warzywa...żeby nie było,wierzę,że dobra :))

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 8 stycznia 2017 00:23:32
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

no, ja tez, ale z mrozonki jest...szybciej!Zmieszanykurdegunda

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 8 stycznia 2017 00:05:38
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Nigdy bym na to nie wpadła. Wierzę Ci na słowo, że mogło Ci smakować. Czasem takie "dziwne" połączenia okazują się strzałem w dziesiątkę.
Sama  nie eksperymentuję, bo kucharka ze mnie żadna, więc jak już coś w garnku mieszam to według wskazówek z książki kucharskiej.
Do dyni nie umiem się do końca przekonać. To znaczy... zjem bez grymaszenia, ale jakoś nigdy nie potrafię się nią zachwycić.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kurdegunda

kurdegunda | 8 stycznia 2017 08:50:42
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

No nie oszukujmy się,ona nie jest zachwycająca,jako coś co w swej naturze jest słodkie,a jednocześnie dość nijakie i twarde,to też mnie nie przekonuje,dlatego jak kombinuję z dynią,to łączę wszystko tak,żeby jak najbardziej zabić smak dyni(nie,że jakoś specjalnie ,ale jak teraz sobie tak myślę,to w czystej postaci jej nie spożywam:)))
Planuję teraz pokombinować z dynią w surówkach,to bogate warzywo,a wiadomo obróbka termiczna pozbawia ją części dobrodziejstwa :)

Bez obaw,ze mnie też kucharka żadna,z tym,że w przeciwieństwie do Ciebie,jakoś nijak trzymam się przepisów,lub łączę ze sobą kilka i wychodzi coś nowego :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

Koszulki pytamy.pl

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 450,2 pkt elsieelsie
  2. 2 161,2 pkt ata-ataata-ata
  3. 3 155,0 pkt birbantbirbant
  4. 4 151,6 pkt tadziotadzio
  5. 5 117,8 pkt collins01collins01
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

janusmakroniusz Alice-in-wonderland leone2 kaziu_61 Kropl@ mamita Bocca-Lupo
Zgłoś błąd