zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych
brzydula-b

Jak smażyć mięso,by było mięciutkie i rozpływało się w ustach?

brzydula-b | 20 stycznia 2017 13:29:00 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Bo albo jakość wieprzowiny się zmieniła,albo ja popadłam we wtórny analfabetyzm gotowania.Robię tak samo,jak zawsze,a ono  suche i twarde,jak podeszwa w czasie suszy.Krzyk

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 64 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz
tagi: usta, wieprzowina
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 13:35:32

Dolanie odrobiny mocnego alkoholu do wołowiny złagodzi jej podeszwowatość.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 13:37:03

Częściej robię wieprzowe,wino też zadziała? 

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 14:04:22

Wołowina potrzebuje czasu, by się dobrze udusiła. Suchot wołowych się nie likwiduje. Suchotom trzeba zapobiegać, wrzucając uprzednio umyte i osuszone mięso do mocno rozgrzanego naczynia. Temperatura spowoduje zcięcie białka, co zamknie pory, zapobiegając wydostaniu się soków z mięsa. Po takim zabiegu pozostanie ono soczyste.

 Czerwonego wina też można dolać. Jaknajbardziej.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 14:11:40

Zawsze wrzucam na gorący tłuszcz i to przestało działac

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 19:00:44
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

kazde wino dobrze zrobi - tu juz zalezy od potrawy i pomyslowosci - bo i ze slodkim tez mozna.
piwo rowniez nie zaszkodzi, zwlaszcza jak gotujesz czy pieczesz golonke (nie mowiac juz o polewaniu niewielka iloscia co jakis czas miesa na grillu - ale na to trzeba poczekac do wiosny)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 19:06:10

Ostatnio do mięsa kangurzego dolałem Campari.

.nie wyskoczyło z garnka.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:07:44

No kurde,kangurze mięso mi nie groziŚmiechZiraaeL

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:09:35

Golonke najpierw gotuję,a później opiekam i to akurat jest mięciutkie i takie jak powinno być:)okonek

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 19:13:32

Lubię kuchenne wyzwania. Polecam rekina.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:14:53

Rekin to ryba,a kangur?:)ZiraaeL

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 19:22:29

Torbacz

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:24:29

To wiem,ale czy jego mięso da się podciągnąc na przykład pod wołowinę?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 19:34:10

Mięso kangura jest jeszcze bardziej podeszwowate od wołowiny. Charakteryzuje się znikomą ilością tłuszczu. W smaku nie powala. 

A wracając do rekina, to jego mięso niczym nie przypomina smaku ryby.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:36:54

Czyli kangur niech sobie lepiej kica,do rondla nie bardzo:).Nie jadłam rekina,ponoć bardziej przypomina kurczaka niż rybę

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 20:27:56
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

ZiraaeL  rekin jest bardzo  trudny kulinarnie - ze wzgledu na bardzo duza zawartosc mocznika w miesie (do tego stopnia, ze wiele gatunkow jest trujacych)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 20:33:09
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

jadlam rozne gatunki rekinow - mieso musi byc natychmiast schlodzone i zjedzone jak najszybciej (jak pisalam - mocznik) lub poddane glebokiemu zamrozeniu - smakuje ryba i ma cudowna wlasciwosc - nie ma osci bo jest chrzestnoszkieletowy.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 20 stycznia 2017 20:43:35

..więc raczyłem się nim w rastauracji. Wyluzowany

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 21 stycznia 2017 00:04:24
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

ja czesto kupuje zamrozonego - tintorera /rekin/zarlacz blekitny (niestety jak najnowsze badania wskazuja i ten bardzo popularny gatunek powoli zaczyna byc zagrozony)  - wychodzi swietnie zamiast dorsza po grecku, a i smazony na masle lub oliwie niczego sobie. 
dla ludzi wieksze osobniki moga byc niebezpieczne - w ubieglym roku jakis oglupialy zaatakowal plywaka w moim pueblu - pisalam zreszta http://pytamy.pl/title,u-mnie-w-pueblu-psychoza-dzis-wszyscy-bali-sie-wejsc-do-morza,pytanie.html

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 20 stycznia 2017 13:51:53
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Najlepiej zamarynować.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 14:12:20

Nie chce mi się codziennie mięsa marynować.Kiedyś tego nie robiłam i było dobre

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Vilemo

Vilemo | 20 stycznia 2017 14:00:20
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

A jak robisz @brzydula-b?

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 14:13:50

Normalnie,wrzucam na gorący tłuszcz,przyprawiam,przykrywam i mieszam co jakiś czas

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 20 stycznia 2017 17:41:32

Masakra :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
Vilemo

Vilemo | 20 stycznia 2017 17:43:26
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

ZaskoczonyBrzydula-b.. Serio?? Ja robie zupelnie inaczej.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 17:45:34

No co? Nie lubię gotować i nie będę stać w kuchni pół dnia.Zawsze tak robiłam i było dobrze:)arinkao

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 17:47:17

Jak?Vilemo

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 20 stycznia 2017 17:47:20

Pierwszy raz słysze o takim sposobie, też nie jestem ekspertką ale Twoja metoda jest raczej niespotykana :)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 17:49:07

No co Ty? A jak Ty robisz?arinkao

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 20 stycznia 2017 14:08:45
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

brzydula-b  Dlatego do sklepów z mięsem nie wpuszcza się zwierząt, by się  nie wydało które są niedobre - to nie ma nic wspólnego z higieną, zwierzę dba o siebie bardzie niż człowiek a jest marketingiem, człowiek człowieka oszuka na wszystkim niemniej nie oszukasz zwierzęcia, ma swój rozum i podobnie musi jeść by żyć i on byle czego nie ruszy, dlatego ma węch kilka razy czuły od człowieka że wyczuje niedozwolone rzeczy które szkodzą 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 14:13:02

A ja będę mięcho jeść,bo lubię:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 20 stycznia 2017 14:16:45
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

brzydula-b  To będzie nas więcej Śmiech

1 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
leone2

leone2 | 20 stycznia 2017 15:11:54
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Bardzo wazny jest sposob krojenia,jezeli mieso jest pokrojone wzdluz wlokiem,mozesz je dusic i tydzien,i tak bedzie twarde.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 16:08:58

Wiem to i zawsze kroję w poprzek:)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 20 stycznia 2017 15:22:44
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

najczęstsze przyczyny że mięso jest suche :
za zimna patelnia , lub tłuszcz na którym smażymy 
mięso prosto z lodówki , nie osuszone ręcznikiem , spadek temperatury patelni 
nakłuwanie mięsa widelcem przy obracaniu , powoduje wypływ soków 
nie które mięsa soli i pieprzy się dopiero po usmażeniu 

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 20 stycznia 2017 15:23:18
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

za długo smażone 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 16:08:21

A oprócz tego?Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 20 stycznia 2017 16:17:46
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

brzydula-b podobno nawet nie powinno się smażyć na patelni teflonowej , tylko na stalowej , żeliwnej w ostateczności na ceramicznej , dla czego nie wiem , ale tak mówił kumpel szef kuchni naprawdę w przyzwoitym lokalu , no i nie wrzucać za dużo mięsa na jeden raz na patelnie , nic więcej nie pamiętam :))

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 16:20:03

Na ceramicznej robię i zastanawiam się,co zmieniłam,że mięso jest do d...y.Albo mi się smaki zmieniły:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
mark3

mark3 | 20 stycznia 2017 16:48:20
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

brzydula-b mięso się zmieniło , teraz większość pochodzi z wielkich ferm , kiedyś z małych gospodarstw co świnki były tradycyjnie hodowane i karmione , kiedyś krótko po otwarciu granic matka kupiła duńską szynkę w puszce , to nawet pies i kot nie chciał tego jeść 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 16:56:56

Ale ja nie o aż tak dawnych czasach mówię:)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
znafca_żyta

znafca_żyta | 20 stycznia 2017 15:57:11

Nie wiem jak w Polsce, ale po tej stronie Atlantyku wołowinę się postarza. Wiesza się w niskiej temperaturze na okres nawet kilku tygodni, żeby enzymy rozbiły włókna mięśniowe.  

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 16:07:30

Kurde,ja pytam o wieprzowine!

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
znafca_żyta

znafca_żyta | 20 stycznia 2017 16:13:15

Rzeczywiście, jeszcze nie skończyłem porannej kawki Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
Sammael

Sammael | 20 stycznia 2017 17:26:56

Po pieczeniu wstaw mięso w żaroodpornym naczyniu na 10 min do piekarnika około 100 stopni. Nie używaj wody przegotowanej a mineralnej. I nie źródlanej.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 17:28:13

Ok,wypróbuję to,dzięki:)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 19:03:31
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

znafca_żyta, kazde mieso z wyjatkiem ryb i owocow morza musi "skruszec" - my nie jestesmy tak do konca drapieznikam, a padlinozercamiMrugnięcie

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
znafca_żyta

znafca_żyta | 20 stycznia 2017 23:48:05

Zaskoczony

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 20 stycznia 2017 17:36:17
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

ooo jak zrobilam schabowe to w zebach trzeszczaly...Zmieszanybrzydula-b

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 17:39:47

Dobrze,że w ścianach dziur nie zrobiły:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
elsie

elsie | 20 stycznia 2017 18:01:26
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

ale na zeby to trzeba bylo uwazac...Zaklepanybrzydula-b

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 20 stycznia 2017 17:43:56

Nie wiem brzydula o co Ci biega bo w tego mięsa robie tylko duszone lub bitki. Jest mięsiste i soczyste, bardzo miekkie.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 17:46:41

Głównie duszone wychodzi mi do de.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 20 stycznia 2017 17:57:27

Karczek czy szynke możesz 2h wcześniej lub na noc do lodówki przygotować - pokroić, doprawić przyprawami, musztardą, potem wsadzić do garnka, dołożyć sporo cebuli, przykryć pokrywka i obserwować czy puszcza wode, jesli nie puszcza to dolać, po 20 min. dolej wody tak aby przykryło mięso czyli zwykle sporo ale nie wiecej niż masz ilośc mięsa. Gotuj na malutkim ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny.
Bitki z szynki ubij tłuczkiem, dopraw do smaku, obtocz w mące, następnie wsadź do garnka, dolej po 15 min trochę wody ( mały gaz ) i duś dopóki nie poczujesz dobrego zapachu w kuchni Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 18:02:52

Jak mam więcej osób w domu to podobnie  robię,ale mi chodzi o to,żeby się zrobiło szybko i było dobre.Bitki smażę jak schabowe.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
arinkao

arinkao | 20 stycznia 2017 18:04:43

To kupuj schabowe albo przerzuć się na ryby czy kurczaki.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 18:09:53

Ryby i kurczaki wychodzą mi dobre:) Schab w kawałku robię czasami do chleba,piekę w folii aluminiowej albo w "rękawie" i wiem,że nie można przedobrzyć w długości pieczenia,bo wyschnie:)Ale to wtedy siedzę i pilnuję zegarka:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 18:57:54
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

mieso bywa rozne - ostatnio tez mialam wrazenie, ze to nie mieso a surowiec na podeszwy - tam, gdzie zwykle kupowalam chyba lezalo za dlugo w chlodni i wysychalo - rozwiazaniem jest namoczyc w mleku, potrzymac w kwaskowej zalewie z ziolami (to na pieczyste) i potem przed wlozeniem do piekarnika krotko obsmazyc, a schabowe dobrze rozbic i krotko smazyc panierowane, to samo z gotowanym czy gulaszami - najpierw mocno pecznialo, potem dopiero nabieralo wlasciwosci miesa - ale to potrafilo trwac i poltorej godziny.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:11:11

Czyli nie tylko ja to zauważyłam:)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 19:16:47
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

o ile sie nie myle dzieli nas pare tysiecy kmŚmiech
ale jakosc miesa widac psuje sie ponad podzialami panstwowymi.
moze po prostu mamy "dolek swinski" w produkcji nierogacizny i wyciagaja mieso z zamrazalni - tak do konca trzeba naprawde znac sie na padlinie, zeby surowe od umiejetnie rozmrozonego odroznic.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
brzydula-b

brzydula-b | 20 stycznia 2017 19:38:35

Kiedyś do polski sprowadzano kurczaki z Hiszpanii,tylko im polskie opakowania dawano:) To czort wie,jakie tak naprawdę świnie jemy.Może chińskie?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
okonek

okonek | 20 stycznia 2017 20:16:30
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

chinczycy ostatnio maja klopot swoich wykarmic, a jesli  cos eksportuja to mrozonych poltuszek nie sprzedaja - jesli o takowy import do Europy bym podejrzewala to carrefour - ale oni mieli ostatnio chinski schab i poledwiczki wieprzowe mrozone - ohydne zreszta.
raczej jak pisalam - siega sie do zamrozonych zapasow - przemysl przetworczy czy chlodniczy m.in.mrozenie miesa (choc nie tylko) jest duzo bardziej rozwiniety w krajach dawnego EWG - nie wiem czemu w kraju takim jak Polska doprowadzilo sie do upadku tej galezi - jakies Knorry czy inne Maggi to tylko czesc tego co istnialo, a Hortex wolal zwalniac ludzi niz szukac nowych rynkow zbytu po embargu nalozonym na Rosje (czy odwrotnie).
a na ile oprocz tego wplyw na jakosc ma pojawienie sie wielkich farm powiazanego z Smiethfiel Fodds Animexu? wystarczy tylko zmiana rasy hodowanych swinek (bo oni wprowadzaja swoje, odporne na chow przemyslowy)  i bedziesz miala podeszwe na talerzu.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 z 2

Koszulki pytamy.pl

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 30,1 pkt elsieelsie
  2. 2 24,3 pkt kaziu_61kaziu_61
  3. 3 19,3 pkt -Pitbull --Pitbull -
  4. 4 19,2 pkt weekendowaweekendowa
  5. 5 18,1 pkt birbantbirbant
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

Alice-in-wonderland Kropl@ leone2 kurdegunda Aszka_ Catbert Blue13
Zgłoś błąd