zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych

Ile czasu gotować jajko na miękko?

anonymous | 27 grudnia 2006 21:53:27 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Jak w 'pytaniu'. Znam dwa sposoby. Do gotującej się wody wrzucamy jajka na 3 minuty (ale wtedy jajka pękają) lub jajka grzejemy normalnie w wodzie i trzymamy trochę ponad minutę od rozpoczęcia 'gotowania' się wody (tylko jajka wychodzą różne, raz na miękko, raz niedogotowane...)

Ktoś zna jakiś pewniejszy sposób?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 7 odpowiedz
tagi: gotowanie, jajo
zielinka89ino

zielinka89ino | 27 grudnia 2006 22:07:43

Żeby Ci nie pękło to wyjmij je prędzej z lodówki w temp. pokojową. Nie pęknie, bo nie będzie, aż takiej różnicy temperatur (z mrozu do wrzątku).

1 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 27 grudnia 2006 22:17:28
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Przed gotowaniem zrobić igłą dziurkę w skorupce na szerszym końcu - jajko nie pęknie (pęka nie tylko od różnicy temperatur ale również wskutek rozszerzania się zawartości od podgrzania). Spotkałem takie przyrządy z igłą w sprzedaży. Jajo wrzucamy do zimnej wody, od zagotowania 4 minuty i mamy żółtko miękkie akurat do jedzenia. Dotyczy jajek średniej wielkości, gotowane w garnuszku mieszczącym 1, 2 jaja, nie większym.

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
milosz1

milosz1 | 28 grudnia 2006 02:05:48

ja robie tak. Wyjmuje z lodówki do gorącej (bardzo ciepłej) wody. Dzięki temu nie pękną przy wrzuceniu do wrzątku. Nastawiam garnek niech sie gotuje. Potem jak sie woda już zagotuje, to zabieram jajka z tej gorącej wody i wrzucam na 3:50 a po ugotwaniu nie przelewam ich zimną wodą tylko daje im stygnąć powoli.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
Bingola

Bingola | 28 grudnia 2006 09:54:55
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Inny sposób, to nalać łyżkę octu do wody przed gotowaniem.

1 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
krisip

krisip | 28 grudnia 2006 16:31:59

Ja gotuje rowniutko 4 minuty 45 sekund od wrzucenia do wrzatku. Zeby nie pekaly trzeba osolic pierw wode i dac maly gaz zeby woda nie bulgotala zabardzo.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 21 maja 2009 22:50:36
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

ja tam zawsze mam miękkie jaja - i na pewno nigdy nie włożę ich do wrzątku ;D

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 18 września 2009 13:23:34
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Sól do wody wsypuje się po to, żeby skorupka po ugotowaniu ładnie schodziła, a nie po to, żeby we wrzątku jajka nie pękały

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

Koszulki pytamy.pl

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 337,6 pkt grzesiek19741grzesiek19741
  2. 2 266,5 pkt roqqroqq
  3. 3 221,5 pkt -   Tensor -- Tensor -
  4. 4 197,7 pkt jasny halogen 101jasny halogen 101
  5. 5 194,0 pkt MuddyWatersMuddyWaters
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

TOJA2 qwertz przechodzien Snopppy barkaa11 Bond007 MoltoBene
Zgłoś błąd