zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych

Dlaczego sernik opada?

anonymous | 23 grudnia 2011 23:43:19 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Zawsze, niezależnie jaki użyję przepis. Kiedyś mi się serniki udawały rewelacyjnie, ale od pewnego czasu klops. Czy to może być problem w serze? Zepsuła mi się maszynka i używam te sery zmielone z wiaderka. A może z piecykiem też coś nie tak? Jestem sfrustrowana. Oczywiście nie dotyczy sernika na zimno.

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 5 odpowiedz
tagi: sernik
najlepsza odpowiedź pyzaponczoszanka

pyzaponczoszanka | 24 grudnia 2011 00:00:26
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Czasem przeszkadza mu zbyt szybka zmiana temperatury, potrząsanie przy wyjmowaniu blachy z piekarnika, czasem zbyt intensywnie wymieszana piana z białek z ciastem.

Swoją drogą serniki maja to do siebie, że opadają. Dziś pierwszy raz w życiu udało mi się upiec taki, który nie opadł - a to dlatego, że siostra Supermena pozmieniała kolejność czynności w moim przepisie :D

Najpierw bardzo długo ucierałam żółtka z cukrem, dodając po łyżeczce roztopionego i jeszcze gorącego masła. (w przepisie masło dodaje się po twarogu i oczywiście wystudzone) Później dopiero dodałam twaróg - trzykrotnie zmielony (kupiony w takich foliowych "kiełbaskach"). Na koniec mączka ziemniaczana, cukier waniliowy i pianę z białek, a jak już to wszystko dobrze wymieszałam to dopiero wymoczone i obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Nie smarowałam wierzchu białkiem.

Proporcje bez zmian, czas pieczenia bez zmian. 

Wszystkie cztery blachy sernika wyszły rewelacyjnie, bez opadania - sama byłam w szoku :D 

A tu masz przepis 

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj
Siwy

Siwy | 24 grudnia 2011 07:34:12

Przepraszam bardzo, ale kim jest siostra supermena?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 24 grudnia 2011 10:16:17
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Skorzystam z przepisu , lecz nie dzis.Może na NOwy Rok? Nie będę przy wigilii biegac po sklepach. Ja nadal mysle, ze to moze być kłopot z serem , bo ta masa była jakas rzadka :((. A co to za firma w tym serem w "foliowych kiełbaskach"? Ja widuje tylko w wiaderku i nie wiem co wybrac aby było dobrze.

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
pyzaponczoszanka

pyzaponczoszanka | 24 grudnia 2011 10:36:24
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Siostra Supermena to Siostra mojego Super Mena :)

Twaróg w "kiełbaskach" może być wszystko jedno jakiej firmy - byle by to nie był twaróg z wiaderka, bo te często są po prosto rzadkie jak gęsta śmietana.

 

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Ajumiko

Ajumiko | 24 grudnia 2011 00:16:49
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

U nas wyszedł ładny sernik. Najlepiej zostawić go na jakiś czas po wyłączeniu piekarnika. Lepiej nie wyjmować go od razu.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 40,1 pkt LaflxLaflx
  2. 2 32,0 pkt SidSid
  3. 3 31,6 pkt małaGosiamałaGosia
  4. 4 29,3 pkt znawczyni ludziznawczyni ludzi
  5. 5 25,5 pkt birbantbirbant
więcej rankingów

Koszulki pytamy.pl

Eksperci w kategorii:

mk777 qwertz DarVV CZARNA_zołza Snopppy Minnie -ihtiel
Zgłoś błąd