zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych

Czy macie kulinarne sekrety, których strzeżecie jak oka w głowie?

anonymous | 17 lutego 2017 12:32:50 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Mam potężny zeszyt z przepisami na różne słodkości. Na babki z lukrem, domowej roboty marcepan i na trójwarstwowe torty, których nie odważę się nigdy upiec. Jestem typową śląską babą, która w niedzielę do kawy musi mieć kawał ciacha. A najlepiej od razu dwa.
No i chodzi o to, że moje przepisy (niektóre po nieboszczce babci), które latami gromadzę i pozwalam kopiować znajomym na prawo i lewo. Prócz jednego. Przepisu na tiramisu.
Jest taka miejska legenda (całkiem ckliwa historia) o tym, jak przypadkiem wylądowałam w Rzymie zamiast na randce pod Neapolem i opowiedziałam historię mojego romansu (właściwie ledwie rozpoczętego) mamie właściciela knajpki w pobliżu fontanny di Trevi. I rozczuliłam ją tak bardzo swoją historią lub głupotą, że dostałam przepis na najlepsze na świecie tiramisu. Kocham to tiramisu. Właściwie tak mocno kocham jeszcze tylko Phila Collinsa. Miałam obsesję zrobienia na podstawie tego przepisu tortu, który mogłabym w całości zeżreć siedząc w wannie i popijając całą butelką wina. Wystarczyło tylko kupić mascarpone i nowy piekarnik.
Zrobiłam wczoraj. Jest perfekcyjny. Pachnie espresso, marsalą i życiem, które bym miała gdybym się zdecydowała na miejscu zmienić faceta.

Macie jakieś przepisy, którymi nigdy się nie dzielicie? Że to przykładowo Wasze autorskie, udoskonalane latami, modyfikowane na trzysta sposobów danie i traktujecie recepturę na nie jako wiedzę tajemną? Może tylko ze mnie taki samolub?

Ja od paru lat męczę moją koleżankę, żeby mi zdradziła sekret swojego ciasta na pizzę i ta cholera dalej milczy jak grób.

0 ładowanie danych... 17 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 108 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz

anonymous | 17 lutego 2017 12:35:22
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja dopiero rozpoczynam swoją kulinarną przygodę, ale każdym lepszym przepisem na pewno bym się podzielił, po co to ukrywać?
Ciasto na pizzę dobrze rozrabiać posypując je kaszą manną, wtedy jest chrupkie

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:37:19
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Po co ukrywać? Hmmm... może tylko z powodu tego tiramisu goście mnie jeszcze odwiedzają. A tak nie mieliby pretekstu :)
Kaszą manną? Nigdy o tym nie słyszałam, ale wypróbuję.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:40:03
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Tak, jak wyrabiasz ciasto, to rób to nie w mące, ale w kaszy manny.
Z kim byś się nie podzieliła swoim najlepszym przepisem, to i tak najsmaczniejsze będzie Twoje, bo już masz doświadczenie w danej potrawie ;) 

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:44:23
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Kasza manna w sumie wyrazistego smaku nie ma, więc to może być całkiem dobry pomysł.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
leone2

leone2 | 17 lutego 2017 12:35:27
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Takk np,znam tajemnice,,jak przypalic wode''Śmiech

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:38:00
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Hahahaha. Mogę Ci w zamian zdradzić jak spartolić jajko na twardoŚmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
leone2

leone2 | 17 lutego 2017 12:39:04
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Pewnie trzeba je gotowac w przypalonej wodzie;)

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:44:48
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Tak, przynajmniej 3 godziny po całkowitym jej wyparowaniu.

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
leone2

leone2 | 17 lutego 2017 12:46:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Widzisz tez jestem MiSZczem;)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:49:37
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Kulinarna bratnia dusza Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
kaziu_61

kaziu_61 | 17 lutego 2017 14:02:45
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

KrewkaZośka   Łał takie jajko to dobre do gry w tenisa zamiast piłeczki Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 14:04:20
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

kaziu_61 Nawet w duecie z kijem golfowym mogłoby się sprawdzić.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 16:38:28
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

zapewne swój przepis leone, prezentujesz za każdym razem gdy przyjdą goście :D

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
leone2

leone2 | 17 lutego 2017 19:23:09
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Zgadza sie,ale drzwi zamykam,by nikt nie podpatrzyl;)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
weekendowa

weekendowa | 17 lutego 2017 12:46:15

Nie mam ,  gotuję bo coś robić muszę , ale szału przy tym nie ma.
Nie proszę nikogo o przepisy i nie zbieram ich, eksperymenty to nie moja działka, od dawna stawiam na doskonalenie tradycyjnego jedzenia jakie serwuję w domu.
Przestałam się bawić pieczeniem ciast, wychodzę do cukierni i kupuję kilka kostek ciasta w rożnym smaku i gotowe.
Co tam cukiernia, idę do Biedronki i kupuję coś, za co dam sie pokroić Wystawiony język Znalezione obrazy dla zapytania tiramisu z biedronki                                                                                                         

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:48:45
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Tak jak Ty już nie bawisz się w pieczenie, tak ja w gotowanie.
Też mi się zdarza kupować "gotowce", ale parę tygodni temu zamknęli mi taką fajną cukiernię i teraz wszystko sama, sama. :)
Często wpadam do Biedronki, ale tego jeszcze nie jadłam. 

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
weekendowa

weekendowa | 17 lutego 2017 12:59:27

Ja czasem tylko po tiramisu tam wpadam, cukiernie mam fajne, estetyczne i apetyczne wykonanie wyrobów i nie jestem zdana na jedno ciacho Mrugnięcie 
Z gotowaniem u mnie też nie jest fatalnie, niestety moi chłopcy nie należą do tych, którym wystarczy pełna micha żarcia do szczęścia
( jedno danie podgrzewane kilka dni).
Musi być codziennie coś innego, małe porcje ładnie podzielone na talerzyku, więcej warzyw niż mięsa.
Syn na szczęście od kilku lat sam sobie gotuje , liczy kalorie i waży składniki , smaży na kropli oliwy lub oleju kokosowym 
bawi się przyprawami.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
leone2

leone2 | 17 lutego 2017 13:27:38
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

A to ja znam ulubione ciastka szefow. ,,Tyraj misiu''Śmiech

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 17 lutego 2017 12:46:45
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Niestety za ten tekst i zawartą w nim opowieść mogłem postawić tylko jednego plusa. 
Co do moich tajnych przepisów, to zbyt wiele nie mam a często - gęsto jakąś improwizację odwalam. Do tego wszystkie moje najlepsze przepisy siedzą w głowie, więc z kopiowaniem trochę ciężko by było. Ale też nie ma tak, że jakoś nadzwyczajnie ich strzegę ... zwyczajnie małomówny jestem. Śmiech
A co do Twego nieziemskiego tiramisu, na myśl którego gruczoły ślinowe pracuję mi teraz z intensywnością jakiejś Niagary i deklaracji zmiany faceta, to wybacz, ale pewnie moja żona szybko by mi z to głowy wybiła. Poza tym, po co Ci dodatkowa konkurencja przy tym rajskim przysmaku ...

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:52:34
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

don_hihot Ja improwizować absolutnie nie potrafię. Nie mam wysublimowanego smaku i zupełnie nie wiem co do czego pasuje, a co się wzajemnie "gryzie". Trzymam nos w notatkach i analizuję wszystko krok po kroku.
Co do tiramisu to zapraszam serdecznie. Z żoną. Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 17 lutego 2017 12:57:14
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Serdeczne dzięki. Gdyby tylko nie ta odległość, to z miejsca dałbym się skusić ... Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
janusmakroniusz

janusmakroniusz | 17 lutego 2017 16:47:43
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

don_hihot, pewnie zaprasza Cię z żoną, żebyś się nie wprowadził :D

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
don_hihot

don_hihot | 17 lutego 2017 16:56:34
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Nooo, cwana sztuka janusmakroniusz ... Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
ZiraaeL

ZiraaeL | 17 lutego 2017 12:49:18

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:53:39
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Pewnie. Śmiech

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
ÓsmyDzieńTygodnia

ÓsmyDzieńTygodnia | 17 lutego 2017 12:51:36

I nie zaprosiłaś na ciasto Wystawiony język? Zapamiętam (-y) sobie Mrugnięcie. Bo przypuszczam, że wielu chętnych by się chciało załapać Uśmiech. A rozumiem, że Phil Collins w języku esperanto znaczy ÓsmyDzieńTygodnia? Fenks, odwzajemniam Mrugnięcie Wystawiony język. Odpowiadając wreszcie na pytanie... Nie, nie pilnuje tajemnic kulinarnych. Hm... Bo chyba nie ma czego Uśmiech

0 ładowanie danych... 4 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:56:46
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Nie znam języka esperanto, ale właśnie sprawdziłam w słowniku i wszystko się zgadza! Zaskoczony
Nie ma czego? Pewnie masz jakąś perełkę, jakieś mistrzowskie danie. Ósmy kulinarny cud świata na ósmy dzień tygodnia?

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
ÓsmyDzieńTygodnia

ÓsmyDzieńTygodnia | 17 lutego 2017 13:17:45

Tak realna ta perełka, jak i realny dzień tygodnia Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:18:25
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Cicho! Psujesz nastrój! Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ÓsmyDzieńTygodnia

ÓsmyDzieńTygodnia | 17 lutego 2017 13:48:36

Kogo jak kogo, Ciebie posłucham i już cicho jestem Mrugnięcie

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:53:06
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Pocałunek

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 12:55:59
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

gdyby ktos pytal to byl przepis dala
na pizze na przyklad z chleba I resztek, na miesko a la dziczyzna z szalwia
(o ile jeszcze pamietam)
no I mam swoj deser na lato z wartsw  budyniu (przyrzadzonego z 2/3 przepisowego mleka a wiec gestego) na to galaretka ( z owocami)
moze tez byc budyn, galaretka, budyn, galaretka
a i galaretke mozna zastapic kisielem

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:58:42
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Bardzo intryguje mnie "mięsko a la dziczyzna", bo podejrzewam, że to ani Ala ani dzik tylko coś pomiędzy. Pachnie mi to wieprzem Śmiech
Jestem galaretkożercą, więc taki deser zjadłabym z dziką rozkoszą.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
ata-ata

ata-ata | 17 lutego 2017 13:51:16
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

mieso jest wieprzowe przyprawione jalowcem, szalwia i juz nie pamietam czym. pomysle, moze sobie przypomne
mozna tak przyprawiac rozne rodzaje miesa
pokrojone w plastry podawalam je jako zimna plyte (szwedzka plyta?)
KrewkaZośka

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:57:26
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

A widzisz? Wiedziałam, że to będzie wieprzowina. Uśmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
birbant

birbant | 17 lutego 2017 12:58:47
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Nie mam.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 12:59:53
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Boś Ty człowiek z sercem na dłoni!

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
birbant

birbant | 17 lutego 2017 13:01:04
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Kładąc dłoń na sercu, potwierdzam KrewkaZośka Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
- ika -

- ika - | 17 lutego 2017 12:59:02

To dlaczego nie wymienicie się przepisami z tą koleżanką od pizzy?
Jeśli o mnie chodzi, to nie mam takich przepisów, a gdybym miała, to bym się podzieliła. Co do znajomych, to ja raczej szukam pretekstu, żeby zostawili mnie w spokoju, a nie żeby do mnie przyłazili :P
Tiramisu natomiast nie lubię, bo nie znoszę kawy ani nawet jej zapachu, więc Twojego przepisu i tak bym nie chciała :P

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:01:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

- ika - Zapach kawy o poranku... Czy może być coś piękniejszego?
Koleżanka od pizzy, żeby zrobić mi na złość twierdzi, że mam się wypchać z tym swoim przepisem. Śmiech
Ale tak ogólnie słodkości lubisz?

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
- ika -

- ika - | 17 lutego 2017 13:03:48

KrewkaZośka - słodkości lubię, ale nie jakoś wybitnie. Jestem bardzo wybredna pod tym względem. Większość ciast jest dla mnie zbyt słodka i zbyt mdła. Lubię takie o wyrazistym smaku i nie przesłodzone. No i nie znoszę tych z dodatkiem kawy lub arachidów.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:10:39
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

- ika - Jesteśmy jak ogień i woda. Ja jestem wszystkożerna. Wyjątek stanowi tylko kasza gryczana, której kijem nie dotknę. Ciężki orzech do zgryzienia. ;)

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
- ika -

- ika - | 17 lutego 2017 13:12:00

KrewkaZośka - faktycznie, bo ja uwielbiam kaszę gryczaną. Szczególnie z gulaszem wołowym i kiszonym ogórkiem, albo taką smażoną ze skwarkami z wędzonego boczku i cebulką a do tego kefir ;)

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:13:03
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Ja sobie wyobrażam każdą z Twoich propozycji z kaszą jęczmienną.Śmiech

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
- ika -

- ika - | 17 lutego 2017 13:14:59

KrewkaZośka- jęczmienną mogę od biedy zjeść, ale nie przepadam. W każdym razie jęczmienną to wolę z potrawką z kurzych żołądków albo z pieczarkami w śmietanie i z natką pietruszki.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:17:52
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Brzmi smakowicie.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 13:02:50
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Moja Mama gotowała wyśmienicie (była m.in. po technikum gastronomicznym) sama zaś znakomicie "improwizowała", urozmaicała, zmieniała na swój sposób przepisy, których nauczyła się w szkole i w domu rodzinnym. I tego właśnie się nauczyłam od Niej. U mnie rzadko zdarzają się dwa razy potrawy o tym samym smaku, gabarytach czy wyglądzie. Nie mam problemu z dzieleniem się przepisami z innym ponieważ podawanie składników "na oko" nie urządza "obdarowanych".
Co do wspomnianego przez Ciebie trójwarstwowego tortu - robię takie. Biszkopt musi być wyrośnięty z ubitych na parze jaj. Masa z masła i także "parowanych" jaj. Dwie części masy są białe (smak zmienny) i jedna kakaowa. Biszkopt dobrze nasączony ponczem (woda, alkohol, sok z cytryny) a całość ozdobiona owocami i masą wyciskaną przez strzykawkę. Pracochłonne ale jakże smakowite Uśmiech

0 ładowanie danych... 7 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:08:25
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Wyssałaś to z mlekiem Matki. Zazdroszczę szczerze. Mnie brakuje kreatywności, lekkości i smaku. i nie mam dla kogo gotować. Młoda je tylko zupy, a drugiego nawet nie tknie.
Czy ten alkohol to spirytus? Pytam, bo podejmuję wyzwanie rzucone mi przez córkę, która na urodziny zażyczyła sobie tort domowej roboty. Nie chcę upijać towarzystwa małoletnich bajtli, więc może masz jakiś pomysł czym można by było zastąpić alkohol? Chociaż podejrzewam, że to już nie będzie to samo.

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 13:14:46
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Możesz zrobić bez alkoholu lub dodać jedynie 2-3 łyżki wódki 40%.
Jak chłopcy byli mali robiłam wersję bezalkoholową, dodawałam wówczas sam sok z cytryny.
Ważna jest proporcja mąki i cukru do ilości jaj - ja stosuję 1:1 (łyżka stołowa mąki i cukru na 1 jajo). Odważ się raz a przekonasz się, że warto. Jakby coś to nie zrażaj się niepowodzeniem - trening czyni mistrzaMrugnięcie

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 17 lutego 2017 13:16:56
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Nie wiem dlaczego, ale biszkopt akurat zawsze mam udany. Boję się, że będę ślęczeć nad tym parę godzin, a w końcu się okaże, że zamiast cukru dodałam soli. Najbardziej mnie przeraża dekorowanie. Nie mam ani zmysłu dekoratorskiego, ani umiejętności manualnych.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 13:21:09
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Oj tam, oj tam - jesteś tak niekonwencjonalną osobą, że i z marchewki z cebulą zrobisz prima sort dekorację Śmiech

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
birbant

birbant | 17 lutego 2017 14:34:36
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

I już wiem, dlaczego w piekle będę miał raj, Wystawiony język witch21

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
witch21

witch21 | 17 lutego 2017 14:48:35
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

@birbant ten tego na ten (jakby Ci to powiedzieć?) - tam nie myślę gotować, tam będę jedynie popijać to czym zapcham się za życia Wystawiony język

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 3 z 3

Koszulki pytamy.pl

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 30,1 pkt elsieelsie
  2. 2 24,3 pkt kaziu_61kaziu_61
  3. 3 19,3 pkt -Pitbull --Pitbull -
  4. 4 19,2 pkt weekendowaweekendowa
  5. 5 18,1 pkt birbantbirbant
więcej rankingów

Eksperci w kategorii:

Bocca-Lupo leone2 Madman18 eien DoOrDie Catbert ata-ata
Zgłoś błąd