zamknij x

Zaloguj się

Zapomniałeś hasła?

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto!

Dodaj odpowiedź
  • Nowe wiadomości
  • Powiadomienia
  • Zaproszenia
Skrzynka wiadomości Nowe wiadomości (odśwież listę)
Powiadomienia o odpowiedziach, komentarzach i ocenach
Zaproszenia do znajomych
Antykwa

Co można zrobić z orzechów włoskich?

Antykwa | 28 października 2011 19:40:47 | kategoria: Hobby, Kulinaria

  • G+
  • Facebook

Mam z ubiegłego roku nazbierany woreczek orzechów włoskich. Nie lubię orzechów pogryzać. Może macie jakieś propozycje kulinarne z ich wykorzystaniem. Zaznaczam że ciast piec nie potrafię.

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... odpowiedzi i komentarzy: 41 skocz do ostatniej odpowiedzi odpowiedz
Bingola

Bingola | 28 października 2011 19:44:16
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Rozwiązanie nasuwa się samo - zrób orzechówkę.

1 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 28 października 2011 19:47:52
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

To nie są orzechy młode tylko ubiegłoroczna jak pisałem. No i kto by to pił? Ja tylko Smirnoffa.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
3kropki

3kropki | 28 października 2011 19:46:01

Tarta z orzechami i miodem :)

http://www.makelifeeasier.pl/inne/jesienna-tarta-z-miodem-i-z-orzechami/

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 28 października 2011 21:22:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Tarta to nie ciasto?

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj
3kropki

3kropki | 28 października 2011 21:49:18

Ciasto... jak biszkopt na przyklad. 

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 14:25:50
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

No właśnie, toż to ciasto. A ja w ciastach - jak pisałem - jestem niegramotny. Gdyby tak z samego młotka można było . . .

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
lusiek

lusiek | 28 października 2011 19:52:57

Sałatkę ;) w internecie jest mnóstwo przepisów.

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj
iga

iga | 28 października 2011 20:00:14
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Ja z orzechow ostatnio kleilam choinki na swieta jako stroik. O cos w tym stylu:

 

Co prawda nie kulinarne ale tez jakis pomysl Wink

0 ładowanie danych... 13 ładowanie danych... skomentuj
Ajumiko

Ajumiko | 28 października 2011 20:10:04
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Psiknij złotym sprayem, połóż na dużym talerzu, w środek wstaw świecę i będziesz miał dekoracje na Boże Narodzenie.

0 ładowanie danych... 12 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 14:28:20
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Te dwie propozycje to pomysł na zagospodarowanie skorupek. A ja chcę zrobić coś ze środeczków.

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
anetap1

anetap1 | 28 października 2011 20:34:56
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria I.

Orzechy rozdrobnić (posiekać lub chwilę miksować) i użyć jako panierkę do kotletów.

SKŁADNIKI:
● 4 kotlety bez kości lub filety z kurczaka
● sól
● 2 łyżki mąki
● po 3 łyżki posiekanych orzechów i tartej bułki
● po łyżce suszonego oregano i rozmarynu
● pieprz
● 2 białka
● 2 łyżki mleka
● olej do smażenia

Moja siostra dodaje też orzechy do farszu grzybowego w uszkach wigilijnych. Sprawdzone i wcale nie dominują!

Ja za to polecam bezy z orzechami. Nawet Ty to potrafisz zrobić:) Białko ubić z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodać grubo pokrojone orzechy lub migdały, delikatnie wymieszać i małe porcyjki nakładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec aż się przyrumienią. Proste i smaczne np do kawy.

0 ładowanie danych... 7 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 28 października 2011 23:46:48
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Zastanów się pisząc przepis! Antykwa jest drobiazgowySmile

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj
anetap1

anetap1 | 28 października 2011 23:53:15
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Ha! Ja bardzo dobrze wiem, że jest drobiazgowy, ale też wiem, że akurat za pieczenie się nie zabierze, więc podałam tylko jako przykład dla innychWink Sztuka mięcha + dodatki, to pana Antykwę może zainteresować. Chociaż.... może się zdziwię?

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 28 października 2011 23:56:41
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Wlicz jeszcze cenęWink

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 15:02:00
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Takiej wymiany zdań nie mogę pozostawić bez komentarza. Tak zrozumiałem:

Kotlety posolić.
Białka roztrzepać z mlekiem.
Przygotować panierkę z mąki, tartej bułki, orzechów i ziół z dodatkiem pieprzu.
Kotlety umoczyć w jajku, obsypać panierką, smażyć na oleju. Standard.

Przepis jest wystarczająco drobiazgowy, więc wybaczam Wilczku Twoją małą wiarę we mnie. A jeżeli Aneto jeszcze wierzysz że bezy to nawet ja potrafię zrobić, to moja wdzięczność nie ma granic.
Przepisy postaram się wypróbować.

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
anetap1

anetap1 | 29 października 2011 16:37:14
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Ależ ja przenigdy w Ciebie Antykwo nie zwątpiłam, jedynie w Twoje zainteresowanie pieczeniem słodkości. Dlatego przepis na mięcho jest szczegółowy, a na bezy tylko zarys:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 16:47:15
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Popatrz, zarys też zrozumiałem. Ha!

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
anetap1

anetap1 | 29 października 2011 16:56:50
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria I.

Wiem, że zrozumiałeś, pytanie tylko czy wykonasz? Ha! I tu pojawia się moje zwątpienie:)

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 17:03:33
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Małej wiary człowiek z Ciebie. Wykonam, jeszcze nie wiem kiedy, tylko jak Ci to udokumentować?

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
rzymskiprofil

rzymskiprofil | 28 października 2011 20:40:53
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria II.

Kształt orzechów podpowiada rozwiązanie dla modelarzy: zrób makietę mózgu Wink

Jest podobnie pofałdowany....

0 ładowanie danych... 10 ładowanie danych... skomentuj
Bingola

Bingola | 28 października 2011 21:34:54
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Ale to będzie raczej ptasi móżdżek Wink

1 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj
rzymskiprofil

rzymskiprofil | 29 października 2011 12:38:55
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Ale za to całkiem sporego ptaka Laughing

0 ładowanie danych... 2 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 28 października 2011 23:23:06
Odpowiada Ekspert kategorii Kulinaria III.

Szkoda, że nie masz łupinek zrobiłabym kaski dla chomików. Wiesz one biegając w swoich kołowrotkach czasami się potykajWink

0 ładowanie danych... 6 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 15:07:28
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Jak rozłupię, postaram się starannie, nie niszcząc, to Ci prześlę. Pocztą chomikową. Czego się nie robi dla chomików. Na kaskach kaski nie będę oszczędzał.

0 ładowanie danych... 3 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 29 października 2011 15:16:28
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Czekam na łupinki! Pomaluję, zamontuję paski, tylko napisz jakie chcesz logo na kasku bo jeden prześlę w prezencieSmile

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 15:29:22
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

A sprzączki do pasków też masz?

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj

anonymous | 29 października 2011 15:38:35
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria III.

Nie, użyję rzepów. Chomik malutki i sprzączka będzie ciążyła:)

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
DarekR

DarekR | 29 października 2011 01:23:41

W takim razie miej dobre serce i w związku z nadchodzącą zimą, przeznacz część dla braci mniejszych - one to docenią...

 

 

 

0 ładowanie danych... 5 ładowanie danych... skomentuj
DarekR

DarekR | 29 października 2011 01:31:55

W pozostałej części wykonaj małym wiertłem otworki na wylot, przewlecz sznurkiem tak aby wyszło coś takiego:

 

...a na koniec módl się gorąco o przyszłość tego kraju, bo czarno ją widzę :(

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
DarekR

DarekR | 29 października 2011 01:58:16

Gdybyś jednak nie miał ochoty się modlić, to zamiast różańca zrób korale dla psa - taka jakby obroża. Słyszałem, że liście orzecha w psiej budzie potrafią przepędzić z psiej sierści wszystkie pchły, więc orzechy pewnie też. Jak nie różaniec, to obroża przeciwpchelna :D

0 ładowanie danych... 0 ładowanie danych... skomentuj
Antykwa

Antykwa | 29 października 2011 15:16:12
Komentuje Ekspert kategorii Kulinaria II.

Modlitwy zostawiam Tobie, oprzyrządowanie jak widzę już masz.
A ten chomik, taki wypasiony, choć jednostronnie, już jakoś przezimuje. Pomyślę o miejscowych bo podpowiedź jest dobra.

0 ładowanie danych... 1 ładowanie danych... skomentuj
więcej odpowiedzi
1 2 z 2

AMA i nowy profil

Podobne pytania

Najaktywniejsi dziś

  1. 1 264,8 pkt ptakwodnyptakwodny
  2. 2 258,6 pkt PitbullPitbull
  3. 3 212,1 pkt MoltoBeneMoltoBene
  4. 4 203,1 pkt  adell adell
  5. 5 201,5 pkt Bond007Bond007
więcej rankingów

Koszulki pytamy.pl

Eksperci w kategorii:

Areta mediator31 Kotałek Minnie dedlx birbant
Zgłoś błąd